Ciderier og ukendt oechsle

Har du lagt mærke til det? Eller. Har du lagt mærke til, at du ikke har lagt mærke til det? Ja? Ja. Vi har næsten ikke skrevet om cider i dette efterår. WHAAAAT? Sidste år kradsede vi konstant rundt på tastaturet med noter fra snart den ene cuvée, snart den anden cuvée. Om oechsle. Om macerationstider. Gæringsstart. Flaskningsjazz. Spontaniteret gæring. Massegæringers ildelugt. Kvæder. Vildæbler. Yes. Alt blev beskrevet. Til gengældt var det sjovt skrevet: Eksempel 1. Og du får også eksempel 2. Hahaha. Jeg gjorde mig mere umage med billeder dengang.


I dette efterår er sagen anderledes. Jovist. Der bliver også i år lavet cider flere steder i landet af svinene. Men nu er der kommet flere kærlighedsbørn i flokken, der kræver omsorg. Du ved, fuldtidsjobs, motherfucking VANG, rigtige børn hos nogen, importeringsvin og lækre damer.

Men selvfølgelig skal du ikke snydes for et par tastaturslag om årets ciderproduktion. I hvert fald den jyske del af det. Her er der nemlig - snart - lavet fire cuvéer. Og det tegner fucking lovende, fordi det gør cider altid, inden det er gæret færdig og blevet helt surt og vandet og ølbøvset. LOL. Måske jeg bare godt kan lide æblemost, har vi nogensinde tænkt på det?

Nå, men i hvert fald. Der er lavet fire cuvéer, og de får navne as-we-go:

The River: I år har jeg ikke gennemcyklet Brabrandstien, selvom den opretholder en stor mængde fine æbler. Min knallert er i stykker og min cykler har fået endnu tyndere hipsterhjul, så jeg har sgu ikke orket det. LOL. Men det er alligevel blevet til et enkelt batch fra et lille plot, hvor æblerne modner sent og er mere pletfarvet end æblefarvet. Jeg kom måske afsted lidt for sent, men der var nok frugt til at lave fine 4 liter. Det er bitter og sødt. Ligesom The Verve. Jeg har ikke målt oechsle, for æblerne var helt sikkert meget modne. 2 dages maceration, gæringen startet udenfor, for at blive hevet ned i kælderen, da sne og frost ankom med vinden.

Thunder Roads: Jeg kan ikke finde nogle cideræbler i Århus. Okay. Jeg har sådan set ikke ledt efter nogen, men jeg fornemmer det. Det har jeg valgt at kompensere for ved at bruge kvæder, hvilket var en nogenlunde stor succes sidste år - hvis man ser bort fra den næsten udeblevne karbonering. Uha. Kvæderne har jeg fundet nogle hundrede meter fra den evigt trafikerede Silkeborgvej, og æblejuicen er plukket ved Marselis Boulevard, hvor der står en brombæromsvunget frugtplanage og kaster frugt på jorden. Okay, okay. Jeg har også købt nogle fine kvæder hos de flinke øko-folk nede i hjørnet på Ingerlsev Boulevard-markedet. Oechsle? Ja. Og igen to dages maceration og gæring startet udenfor. Nu står den også i kælderen, men bliver måske trukket udenfor i dag for at gøre gæringen langsom.

Human Touch: Jeg ved ikke, om det her er snyd. Men i denne cuvée har jeg ikke selv høstet æblerne. Det har andre humanoider. Jeg har bare købt dem rundt omkring på markedet i lørdags. Et kilo kvæder (og et par gratis kvædepærer, fordi de havde brune pletter), fem kilo Belle Boskop og samme mængde Pigeon. Det står og macerer i kulden, og jeg tænker at give det tre dages tid i spanden. Måske jeg måler oechsle på det en dag. Jeg håber på en vinøs og liflig sag.

Brilliant Disguise:  Jeg er stadig nogenlunde besat af tanken om at tilføre humle til min cider. Fylde, bitterhed og til dels også et lettere tanisk bid. Hvis Carrusin kan gøre det i deres vin, så kan jeg sgu da også pøse det i min most. Ja? Oh yes. Humlen er hamstret i forskellige hegn og varierer lidt i intensitet. Jeg satser dog på at bruge det mest potente for at skjule æblesmagen. LOL. Æblerne bliver Belle Boskop, tror jeg. Nu ser vi, hvad jeg kan købe mig til. Kapitalist! Her tænker jeg en enkelt dags maceration, og derefter 14 dages happiness med den friske humle, som lige nu sover tungt og frossen i mit køkken. Jeg tænker 15 gram humle pr. liter, hvis du skulle spørge fra nogen.

0 comments:

Post a Comment

Du er meget velkommen til at kommentere på dette indlæg. Også hvis du er vred, men helst hvis du ler.