Om pseudo-journalistisk og vinklingshatte

Den anden dag sad jeg på La Cabra – Århus' ubetinget bedste (hipster-/syre-)kaffebar – og bladrede igennem Århus Stiftstidende. Det er som udgangspunkt en ganske afslappet beskæftigelse; særligt når AGF spiller i 1. division og faktisk vinder nogle kampe.

Men så faldt jeg over en annonce. Du ved sådan en annonce, der lader som om, den er en rigtig artikel, men når man så kigger lidt efter, så står der "annonce" i et hjørne. Sådan en omgang dejlig forsøg på at snyde læseren. Herligt koncept, egentlig.Problemet var bare, at jeg ikke kunne finde ordet "annonce" nogen steder, selvom jeg kiggede grundigt efter. Det var sgu en reel artikel – pimpet med sort baggrund og et vidunderligt stock-foto. Sygt nok. Men så læste jeg (noget af) artiklen. En helt igennem ukritisk og evigglad historie om Pommery. Ikke fordi jeg fornægter, at Pommery laver god champagne. Det gør de garanteret. Men der er ikke meget journalistisk tæft i en artikel, som er baseret på vinhusets egen hjemmeside. Jeg synes sgu, at det var lidt underligt.

Og så læste jeg mig frem til, at artiklen er skrevet af Jysk Vins online manager?! "Argghh, selvfølgelig er den ikke det, Tue". Jo, det er den. WTF? Hvordan kan en redaktør på en (seriøs?) avis gå med til det? Det er jo helt skævt. Og jeg ved ikke en gang, om Jysk Vin sælger Pommery. Det er muligt, at de ikke gør det. Men derfor er der jo stadig en gigantisk interessekonflikt i hele setup'et. Som at lade Putin beskrive markedsøkonomi. LOL. Jeg forstår ikke engang selv den sammenligning.

Det hele er bare lidt håbløst. Hvad sker der egentlig for den journalistiske vinkling her? Det er svært at finde aktualitet, væsentlighed, identifikation, sensation eller konflikt i artiklen. Og selvfølgelig ankerkender jeg, at forbruger-stuff måske ikke altid behøver gå ind under de journalistiske nyhedskriterier. Se bare alle artikler i Alt for Damerne. Men hvis det handler om at gøre forbrugeren klogere på champagne – hvilket jo er aldeles fair –, så virker det da über-sært, at fokus udelukkende er på Pommery. Eller på Krug.

Der findes mange dygtige vinskribenter i Danmark. Jeg kender endda et par stykker af dem. Og ingen af dem arbejder hos et stort vinimportfirma. Og de skriver både godt og kritisk – og har journalistiske vinklingshatte på. Hvorfor har man ikke brugt en af dem i en artikelserie, der hedder "Rundt om vin"? Ja, den titel er vist bare en arbejdstitel. ROFL. Ikke fordi pseudo-artiklen er dårligt skrevet. Den er fint skrevet. Den fungerer bare kun i en avis, hvis der står annonce oppe i hjørnet.

1 comments:

Anonymous said...

LOL! at lave vinartikler og være ansat i et vinimportfirma svarer næsten til at være ansat på en restaurant og anmelde andre!! DOBBELT-LOL! ;)

Mvh.. Sørøveren!!

Post a Comment

Du er meget velkommen til at kommentere på dette indlæg. Også hvis du er vred, men helst hvis du ler.