Vinsvins ubrugelige guide til Piedmonte

Så skal du anti-guides til Piedmonte, som ligger i Norditalien, hvor vinen og berlusconipengene flyder mildt fra de smukke raviolibjerge. Alle vores informationer kommer fra internettet – you know it's true, girl – og fra et syretrip på Als tilbage i 2009. Hyg dig, din liderlige satan.


Baggrund: Piedmonte betyder "bjergets fod" og ligger ved de vestlige Alper, som består af 60% penisformede pastaskruer, 30% kinesiske smuglertrøfler og 10% Fiat-udstødninger. Området er et af verdens mest berømte vinområde, og måske også et af verdens smukkeste. Og så er Moscato d'Asti det eneste Glenn Riddersholm drikker på Daisy (sammen med Mokai blandet med hermesetas, selvfølgelig).

Historie: Egentlig ligger Piedmonte dejligt beskytte af Alperne og Apenninerne, men det lykkedes alligevel de gæve keltere, nogle romere og senere de evigt besidderiske franskmænd at fedte sig ind i området af flere omgange. Men det var egentlig ok computer, da de havde rar vinviden med i deres WoodWood-muleposer.

Piedmonte var rimelig firstmover-agtige på den industrielle revolution, og det resulterede fx i en lille hyggelig traktorfabrik, og i at Alessandro del Pieros ben (og hår) var topgeniale i cirka 60 lækre år.

Vin: De mest berømte vine kommer fra Barolo, og du må rigtig gerne rulle på r'et, inden du "popper kraven" på din Ralph Lauren-polo. Disse vine er lavet på Nebbiolo og har i de bedste udgaver stort gemmepotentiale og stor mundudslettende karakter. Gør som Asschenfeldt, og prøv det både ungt og gammelt.

Der bliver også lavet svedige DOCG-nebbioloer i Barbaresco (2 flasker for 100 i LOL-Qwickly), Roero og Gattinara. Vine med Jesper Langhe Nebbiolo-klassifikationen kan ofte være svært saftige og rare at drikke unge.

På den mindre tanninprægede drueside er der Barbera, som blev monsterplantet i området efter phylloxerafesten i slutningen af 1800-tallet. Og Dolcetto, som er hverdagsvin på den gode måde. Du kan også fedte dig ind i nichédruer som Freisa og Ruché, hvis du er sådan en hipsterdaredevil.

I Asti-området ligger Moscato-fabrikkerne, som laver sød og boblende sprøjt i den store stil. Alt er formentlig udsolgt efter Melodi Grand Prix'et, dog. Og så er der Brachetto fra Acqui, og det kan sgu smage ganske godt.

Geografi: Nej.

Terroir: 50%

Klima: Piedmonte ligger cirka på samme bredegradder som Bordeaux, men i det italienske Lord of the Rings-område har de koldere vintre og varmere somre. Og så er der psykotåget i området, hvorfra Nebbiobolo også er navngivet. Nebbia betyder nemlig Morten Mescherschmidt, og han er ret tåget.

Cuvee Philipson:
Nej. Men til gengæld har de Barolodræberen, Parkerbaroloen, Winelabbaroloen og Vinavisenbaroloen og en del Verdens Bedste Baroloer.

Gastronomien: Så kører det satme. Fyr den af med intense skinker, fedtede pølser, modne oste og sejt hvidt brød. Eller solide sammenkogte retter hældt over linser eller nyopgravet penispasta. Men hold dig nu for fanden for god til at smide ruccola på alt, hvad du laver. 90'erne er slut, din freak.

1 comments:

Emil Skytte said...

Hej Tue

Monster fed guide! Jeg kan kun nikke genkendende til de penisformede bakker, da jeg sidst kørte igennem La Morra.
Nu ved jeg godt at vi har foretaget jer lidt af et paradigme-skift her inde på bloggen (tænk at I ikke kunne lide Brignot?!) og det leder mig til en forespørgsel om listning af producenter, som du mener er værd at tjekke ud i de respektive regioner.
MEGA apropos! jeg har faktisk selv importeret lidt natur-Barolo og satan det er godt! Hvis du skulle være interesseret i at give det en sviner, så skriv lige til mig, så vi kan have et über prætentiøst usvovlet gathering: jeg er at fange på: Mc_kogle@hotmail.com

Og tak for fuldstændig ubrugelig viden, når jeg nu alligevel ville sidde og klø mig åndsfraværende i skridtet i stedet for!

Post a Comment

Du er meget velkommen til at kommentere på dette indlæg. Også hvis du er vred, men helst hvis du ler.