Vinsvins ubrugelige guide til Côtes du Rhône

Vi starter i dag på en ny serie, som (på ingen måde) skal hjælpe dig med at forstå nogle af verdens mest berømte vinområder. Brug det for Guds skyld ikke til en skoleopgave, da meget (læs: nærmest det hele) er ren ordfjolsgylle. Le som vinden. Mistralvinden, that is.


Baggrund: Rhone er navnet på en flod, som starter i de schweizeralper, hvor tobleronen også flyder. Rhone-floden sjasker på en eller anden måde sammen med Loire, Seinen, Rhinen, Mosel og Per Pallesen, som igen er en slapstickparallelflod til Niels Lillelund.

Historie: Paven havde totalt open by night i Avignon i starten af 1300-tallet. Og floden var noget kæmpelort at sejle mod strømmen på i gamle dage, sådan generelt. Nu er det cool nok – du ved motorbåde –, selvom ingen gør det, fordi vi har fået lastbiler.

Vin: Der bliver lavet sådan helt psykopatagtig meget vin i Côtes du Rhône. Over 300.000.000 liter vin, hvilket svarer til et pænt dusin gode aftener i Klampenborg Dartklub. Og når Frankrig lader være med at lave hyggeatomprøvesprængninger, så elsker danskerne vinene fra Rhône. De er nemlig ofte billige og fyldt med alkohol. Schhåååål.

Geografi: Det er alt bogformskompliceret at fortælle om hele Côtes du Rhônes geografiske forhold. Derudover ved vi hos Vinsvin nærmest intet om det. Derfor gør vi det på den simple amerikanske borgkrigsagtige måde og deler lortet op i nord og syd.

I syd er det nogenlunde varmt, og man laver hovedsageligt vin på Grenache, Syrah og Mouvedre. GSM hedder forkortelsen, og det lyder som noget kemisk sjask, og det kan sagtens være ganske retvisende. Highfive. Og husk Cinsault. Men der bliver også lavet vidunderlige ting i syden (nej, ikke slaver!), hvis du leder grundigt – eller har mange penge. Rayas. Prosit.

Lige som i den amerikanske borgerkrig holder de fleste med nord. Her bliver de røde vine lavet på Syrah og de hvide hovedsageligt på Viognier og Rousanne (skru ned, hvis du mener noget andet). De røde kan være fucking geniale. Det kan de hvide sjældent. Pas på overmoden frugt, psykopatfad og bjørneklo. Den sidste er ikke direkte knyttet til det nordlige Rhone, dog.

Terroir: Måske.

Klima: Mistral er kodeordet. Vinbønderne i Côtes du Rhône ryger dem nemlig ved festlige lejligheder, hvis de kan få lighteren til at virke i ekstremblæsevejret af samme navn. Vinden køler de glohede druer ned og forhindrer nogle grumme sygdomme. Særligt herpes, siges det.

Cuvee Philipson:
Ja, for satan.

Gastronomien: Maden i Rhone er som udgangspunkt brun og udkogt, og kanter er ikke noget, man bekymrer sig om. Det smager dejligt og tung, og rødvin virker umiddelbart som et fint valg.

2 comments:

Anonymous said...

Kom nu André, sig noget.

Anonymous said...

Har André Devald været med til at skrive guiden?

Post a Comment

Du er meget velkommen til at kommentere på dette indlæg. Også hvis du er vred, men helst hvis du ler.