Frugtvin lavet på den rådne banan (og andre steder)

For nogle dage siden klaskede Dansk Forum for Frugtvin et virkelig, virkelig flot arrangement sammen. Herligheden indeholdt både en storstilet konkurrence producenterne i mellem og en smagning så folkelig, at der både var inviteret tv-kendisser og hestevognsture. Vi manglede bare noget lokal-tv. LOL.


Men lad os lige beskrive lokationen først. Hvis du kører hen til Udkantsdanmark og så derefter kører videre i virkeligt lang tid, så ender du på det vestlige Lolland. Her ligger Danmarks vel nok eneste svar på et bordeaux'sk chateau: For enden af en lang og sirligt velholdt allé ligger det smukke hvide hovedslot. Lige til et postkort. Hvidt og velpudset. Og i de tilhørende bygninger ligger de lange rækker af polerede egetræstønder – hver og én sat med kirurgisk præcision på det nyfejde betongulv. Det lugter af gamle penge og Parker-point. Og på den måde er Frederiksdals ambitionsniveau dejligt udansk – og det perfekte sted at fremvise den danske frugtvin. Også selvom mange producenter formentlig stadig garagegærer.

Vinsvin var blevet inviteret til at være dommer ved konkurrencen. En konkurrence hvor 79 danske frugtvine (vindruer er en nød) skulle bedømmes af et forfærdeligt flot dommerpanel. Bl.a. evigt positive og konventionelle Kreuzter, selvom den rosende facade er ved at krakelere til fordel for bedre læsertal (siger rygterne og LOLkatten). Rasmus "Sherry" Amdi. Den gode og evigt pris- eller pointuddelende Rasmus Holmgård. Thomas "Bedste Pinotage til under 40 kroner" Rydberg. Og fem andre vinøse notabiliteter. Et virkelig hyggeligt og rart panel af langt bedre smagere end mig selv.

Som nogle ved (og langt flere ikke ved) så blev der ikke uddelt en eneste guldmedaljer denne lørdag. Og kun en enkelt sølvbasse. Og 8 bronzedingdonger. Det skabte lidt fuore og mumlen i overskægget hos nogle af producenterne. Og i min optik var der da også flere vine, som fortjente ædelmetal, end dem som fik det. Den manglede medaljehøst skyldtes formentlig både problemer med pointskemaet og mellemvrede dommere. Det er, hvad der kan ske, når det kun er anden gang at smagningen finder sted. Ro på drengen. Det skal nok lykkedes at skabe guldregn.

Niveauet var generelt set svært svingende. Det var både sjovt, skønt, skørt, psykoskørt og i visse tilfælde på grænsen til det sundhedsskadelige. Her er et par noter på nogle af væskerne:

I ciderkategorien havde vi hele kvalitetsspektret. Nogle af vinene var anorektisk tyndbenede og (volatil-)syrlige. Andre fermenterede stadig. Mens de bedste i min optik havde lidt restsukker til at hamle op med syren og give tiltrængt struktur.

Horn Cider Frigu (tør) var min favorit med noter af honning i næsen, hvilket (lidt desværre) skyldtes honning-chaptalisering. Den havde et lille hint af oxydation og fin restsødme til at give vinen flot struktur. Virkelig flot lavet. Men jeg kastede også bronze-point efter Æblerov, Torben & Michael Jensen og Jens Peter Bak.

I næste kategori – mousserende ikkeæblefrugtvin – fandt vi også herlighed og det modsatte. Denne gang endda fra samme producent. Cold Hand Winery laver en virkelig skøn mousserende kirsebærvin. Frisk, læskende og i virkelig flot balance. Sejhed. Jeg er fan. Og fortaler for mere friskhed i kirsebærvin, sådan generelt. Den skulle i min optik helt klart have haft medalje. Det skulle deres stikkelsbærvin til gengæld ikke. Waow. Det var virkelig skidt. Kemisk og decideret ubehageligt at dufte og smage. Det er et rent lykketræf, at jeg stadig har mit syn. Min boblende forhåndsfavorit fra Frederiksdal var i min optik en del for tung og fadfyldt til at give mening.

De stille æblevine gjorde ikke meget godt væsen af sig (mus!), men det gjorde et par af de forstærkede kirsebærvine til gengæld. Min favorit var saften fra Nyholmgaard Vin med navnet Momentum, som havde nok friskhed og vinøsitet til at hamle op med restsukkeret. Jeg var sikker på, at det var Nielstrupmark fra værtens egen baghave. Super svedig vin! Solera fra netop Frederiksdal overraskede mig positivt. Den røg ind på min personlige andenplads i kategorien, fordi den har så meget karakter og tyngde. Og fad! Det bliver stort og svulstigt, og det giver overraskende god mening. Den ville jeg gerne give metal.

I frugtlikørkategorien havde jeg to vine fra Cold Hand Winery som mine favoritter. Malus X og Det Sorte X var flotte og velkomponoerede vine. I hvert fald teknisk. For de smager rigtig fint, men de smager måske også en kende for pænt til sådan en hipstervintåbe som mig. Metal? Ja.

Rosenbækvin blev den eneste sølvvinder. Og ganske fortjent. Deres kirsebærlikør var virkelig skarp. Masser af tyngde, og med en flot frisk vinøsitet, som forhindrer kedsomheden. Flot vin og stort tillykke! Til gengæld var deres Rancio et virkelig kedeligt bekendtskab med slappe toner af mandelessens. Igen en top- og en lavscorer fra samme producent i samme flight. Stabilitet. Schmabilitet.

Det sidste flight med brændevin havde jeg alt for lidt hår i næsen til at bedømme. Det lykkedes mig dog at finde en favorit, som var Brænderiet Enghaven med deres fadlagrede Elshof. Og ellers var jeg igen bare glad for ikke at blive blind.

Og det var det. Der bliver lavet masser af god frugtvin i Danmark. Virkelig. Og der bliver eksperimenteret og udforsket grænser. Det er sådan det må og skal være i en så ung vinnation. Og der er fantastisk bred folkelig interesse for lortet. 700 publikummer til et frugtvinsarrangement uden for Udkantsdanmark er helt psykopatagtigt flot. Jeg troede ikke, at der overhovedet fandtes 700 danskere, som nogensinde havde købt dansk frugtvin (uden for december måned).

Og hele dagen var fucking urimeligt flot arrangeret. Skulderklap-amok! Og når man slutter aftenen med Rødder-mad og en traktortur i solnedgangen med en flaske naturrødvin (druer er nu et bær igen), så kan man jo kun være glad og tilfreds. Og træt. Stor ros til Dansk Forum for Frugtvin for et fantastisk fint arrangement (f-overload). Og godt gået til de mange producenter, som er med til at definere Danmark som en seriøs frugtvinsnation. Det bliver virkeligt spændende at følge. Og tak fordi jeg ikke blev blind i den rådne banan.

Note: Der findes masser af fine billeder af arrangementet. Andre steder.

0 comments:

Post a Comment

Du er meget velkommen til at kommentere på dette indlæg. Også hvis du er vred, men helst hvis du ler.