Spansk Opel Kadett-sjask

For nogle måneder siden fik jeg en sjov mail. Den var fra Christian, som er menneskeaben bag duero.dk, der sælger vine fra - surprise, surprise – Ribera del Duero. Og Toro. Og et par andre steder i Spanien. Det har han gjort i ni år, og han er efterhånden træt af aldrig at blive anmeldt i de store dagblade og gastronomiske skrivelser. Og nu er han nået til et punkt, hvor han hellere ville svines til, end slet ikke at blive omtalt. Og her kommer Vinsvin selvfølgelig gerne to the rescue.


Og Christian har gjort det ganske nemt for os. For den ene vin – Trimiño 2011 – er nemlig virkelig elendig. Altså sådan rigtig mundhulsudslettende elendig. Det smager af slapt håndværk og ensporet (omend dedikeret) kvantitetsfokus. Det bedste, jeg kan sige om vinen er, at den er rustik. Rustik på samme måde som en glemt og mosbelagt Opel Kadett fra slutfirserne i en udkantsdansk skrammelbaghave er det.

Mit bud er, at druerne er blevet presset psykopathårdt – vi taler Jens-Okking-og-venner-sidder-oven-på-pressen-hårdt – for at få mest mulig juice ud af dem. Og så må man bare leve med, at samtlige kerner er blevet smadderkvast til bitterhedseliksir og skindet tørlagt for umodne tanniner.

Det ender ud i en skrammelvin helt blotlagt for balance. Den er urimeligt bitter og kantet. Umoden, stikkende og uvenlig. Det lyder fisefornemt og irriterende vinsnobbet, men jeg vil sige, at vinen er på grænsen til det udrikkelige. Den koster godt nok også kun 72 kroner, men til de penge kan man alligevel få en del sjovere ting. Et par kilo halm, nogle opladere til elektronisk udstyr, man ikke ejer, eller en mindre landejendom på Lolland.

Hvis man skal handle hos Christian, giver det meget mere mening at købe hans Incredulo 2009 fra Pago de Cubas i Toro. Den koster godt nok det dobbelte af Opel Kadett-vinen, men den er til gengæld mere end dobbelt så god (det dobbelte af 0?). Faktisk er det ret stor vin, der buldrer derudaf med moden frugt og rigelige mængder fad. Det er en pleaser med karakter.

Jeg smagte vinen over nogle dage, og på tredjedagen havde der sneget sig en rar syre ind i vinen, som var et fint modspil til bulderbassefrugten. Det er rigtig god vin til prisen, hvis man er til denne storladne, svært modne og fadfyldte spanske stil. Og det er der mange, der er.

0 comments:

Post a Comment

Du er meget velkommen til at kommentere på dette indlæg. Også hvis du er vred, men helst hvis du ler.