Biodiversitet på verdens vinmarker

Jeg har lige læst en artikel på Decanter. Det er jo i sig selv et ganske ligegyldigt udsagn, men bare rolig, jeg skal nok fortælle, hvad det var jeg læste, og hvorfor det er (semi-)interessant for dig.


Artiklen handler om, hvilke druesorter der dominerer verdens vinmarker. Der er ikke de store overraskelser (udover tredjepladsen – lige som ved VM i 94), men der er dog en kedelig tendens. Der bliver nemlig mindre og mindre diversitet i verdens vinmarker, fordi alle åbenbart elsker Cabernet Sauvignon og Merlot. De store franske druer er plantet på 36% af verdens vinmarker i 2010. Ti år tidligere var tallet 26%.

Her er verdens 10 mest plantede druesorter:

1. Cabernet Sauvignon
2. Merlot
3. Airen
4. Tempranillo
5. Chardonnay
6. Syrah
7. Garnacha Tinta
8. Sauvignon Blanc
9. Trebbiano Toscano
10. Pinot Noir

Mindre kendte druesorte som Trebbiano, Mazuelo og Rkatsiteli bliver hevet op, så der er plads til forbrugervelkendte og dermed kapitalistvenlige sorter. Og det er jammerligt trist, fordi man også hiver kulturarv, lokal stolthed og smagsdiversistet op ad jorden.

Vinproducenternes argument er dog ganske forståeligt. I stedet for ikke at kunne sælge sin vin lavet på den lokale drue med lidt for mange konsonanter i sit navn, så kan man plante Merlot og sælge sin vin uden de helt store anstrengelser. At vinen til gengæld er generisk, uden historie og formentlig plastret til med eg og sukker for at skjule en halvslap modenhedsgrad, ja, det er bare ærgerligt. Og ligegyldigt når kasseapparatet klinger så yndefuldt.

Derfor er det op til os at gøre det sværere at sælge Cabernet Sauvignon & Co. Og det kan vi gøre ret simpelt. Vi kan bare købe noget andet. Og jeg tror slet ikke folk forstår, hvor sjovt det er at udfordre sine vinvalg. Det er lige så sjovt som at prøve forskellige øltyoer. Okay, det forstår de fleste nok. Men det er altså virkelig interessant ikke at være totalt zombie-agtig i sin vinpræferencer. Og rigtig, rigtig meget vin smager markant bedre end fabrikscabernet fra Chile. Eller industrimerlot fra Pomerol.

Her er Vinsvins naturvinsglade og popnichede top 10 over de druer, du skal købe i stedet for supermarkedsdruerne. Og køb dem hos en ordentlig vinforhandler, hvis du har en i nærheden, eller på nettet, hvis du ikke er akut-tørstig:

1. Pineau d'Aunis (selvpromoverende kapitalist-LOL!)
2. Frappato
3. Chenin Blanc
4. Grolleau
5. Blaufränkisch / Kenfrankos
6. Savagnin
7. Melon de Bourgogne
8. Teroldego
9. Fiano
10. Alle druer, du ikke har smagt før

Men bare rolig, kære egetræscabernetfanatiker. Der er også vin til dig på listen. Teroldego er en fremragende Bordeaux-substitut. Og Kekfrankos findes også i hårdtpumpede barrique-udgaver. Men måske du også skulle prøve noget lidt mere saftigt en gang i mellem?! Så skal vi også nok drikke lidt Tempranillo. Måske.

0 comments:

Post a Comment

Du er meget velkommen til at kommentere på dette indlæg. Også hvis du er vred, men helst hvis du ler.