Test af julevin ... min bare.

Julen er traditionernes tid. De fleste vinøse skrivekarle og -karlinder går i selvsving over test af (tung, tung, tung) julevin, og hos Vinsvin brokker vi os over, hvor kedeligt og uinspirerende disse tests er. Selvfølgelig er det på en eller anden måde betryggende, at ingenting ændrer sig, men er der virkelig nogen, der køber vin som følge af disse "vinen dufter af læder og vanille"-anmeldelser?

Som jeg har skrevet før, så interesserer vin mig ikke synderligt juleaften. Det gør maden sådan set heller ikke rigtig. Det gør samværet til gengæld. Det lyder svært helligt, men jeg vil sgu hellere koncentrere mig om vin og mad, når jeg ikke er omringet af 8-9 råbende familiemedlemmer, kampen on mandel, 38 varmegrader, brunkager som mellemret og en juledekoration i brand.


Det virker til, at de fleste er enige om, at julen er børnenes og Amaronernes fest. Sugar high FTW! Men er det virkeligt sådan, at juletung mad kræver tung (læs: sød, kvalm og overgjort) vin? Hvad med at tung og fed mad kræver vine med høj syre til at skære igennem kolesterolen?! Ah shit, nu begynder jeg også at skrive om julevin. Men for fanden, der er jo ingen vin i universet, der kan håndtere hele julepalettens ekstremiteter i sødme, syre, fedme og sovseskjult umami. Det lader sig ikke gøre. Så hvorfor prøve? Skal julevinen i stedet ikke bare rense det store alkonsumerende hul i ansigtet, så næste mundfuld bliver en ny oplevelse og ikke blot yderligere marmorering af gummerne? En chance for, at julemaden faktisk bliver til små selvstændige smage i stedet for en stor karamelfyldt kødkålsgryde?

Her er mine forslag til julevinen, Gud forbyde det. Jeg siger syreholdig og bitter øl (nej, det er ikke en vin, det ved jeg godt. Kom over det!), tørre bobler, frisk Barbera, knastør cider, let-oxideret Chardonnay, Chenin Blanc med et snert af fad, mørk Lambrusco, ung nebbiolo i en kølig årgang og så siger jeg selvfølgelig også Pineaut d'Aunis. Og ved du hvad? Jeg siger sgu også australske shiraz-bobler, fordi det er sjovt og en lille smule sødt, så børnene også bliver glade. Sådan. Køb.

2 comments:

Carlo said...

Mørk Lambrusco. Yes! What else ?

Anonymous said...

Jeg er så enig, så enig! Amen

Post a Comment

Du er meget velkommen til at kommentere på dette indlæg. Også hvis du er vred, men helst hvis du ler.