Noter fra Moric-smagning

Roland Velich er manden bag det østrigske vinhus Moric, som ligger tæt på den ungarske grænse i Burgenland. Og han er i København i disse dage, hvorfor jeg fik anledning til at smage nogle af hans safter. Her er nogle korte noter til vinene fra "Kongen af Blaufränkisch".


Müllendorf 2012 (Grüner Veltliner), Moric

Mange læsere (hej mor!) kender nok de aromatiske og saftige Grüner Veltlinere fra Kamptal, som ligger mere nordligt – og altså køligere – end Burgenland, hvor Moric befinder sig. Derfor er dette nærmest en forkert vin. Den er i hvert fald mere Bourgogne end den Grüner Veltliner, som jeg kender den fra bl.a. Loimer.

Her er den rund og blød med en lille toastet tone. Ret overraskende for en vin med så lidt alder på bagen. Det er virkelig flot og ganske overraskende vin, der i følge Moric blot afspejler sit oprindelsessted.

Sankt Georgen 2009 (Grüner Veltliner), Moric

Igen meget rundere og meget mindre Faxe Kondi-aromatisk end de klassiske Grüner Veltlinere. Her er der også lidt nøddetoner, nougat og en behagelig blød bitterhed. En vin, der i min mund skriger på grillet kammusling og smør.

Moric Reserve 2011 (Blaufränkisch), Moric

Meget mørk og tæt i næsen. Lidt mørke kirsebær. Og når det er det eneste, man kan hive op ad glasset, så er det et meget godt tegn på, at duften ikke er særlig ekspressiv. Og i munden bliver det ikke meget bedre. Vinen er totalt lukket i. Det er som om den skriger inde i munden på en, at den først skal drikkes om 10 år. Dér ville det til genæld være en henrivende flaske vin, tror jeg. Lige nu smager det bare enormt fortættet og af barnemord.

Jagini 2008 (Blaufränkisch), Moric

Igen en lidt kedelig næse. Heldigvis sjovere i munden, omend syre, frugt og tannin stadig leder lidt efter en fælles plan. Bær og lidt kalk kommer frem under det tætte mundgreb, som tanninerne sørger for. Jeg tror, Jagini betyder tørstof på østrigsk.

Lutzmannsburg 2010 (Blaufränkisch), Moric

Igen en vin, der skriger på at få lov til at blive gammel. Det blev den her så ikke. Tanninerne er hård og syren sidder ude på frugten.

Alte Reben, Lutzmannsburg 2003 (Blaufränkisch), Moric

Så sker der noget. Nu er vinen 10 år, og dette årti har virkelig gjort vinen godt. Nu kommer der endelig dybde og personlighed i næsen. Vinen lugter nærmest italiensk med sin varme elegance, der er flot rammet ind af et diskret fad. I munden smager den lidt af vitaminpiller, men er nu pludselig blevet meget blødere i frugten uden dog på nogen måde at miste strukturen. Tannin, syre og frugt er integretet i hinanden. Stor vin.

0 comments:

Post a Comment

Du er meget velkommen til at kommentere på dette indlæg. Også hvis du er vred, men helst hvis du ler.