Breaking svovl!


DRUESAFT ØDELÆGGER
SVOVLENS TERROIR

KØBENHAVN: En sammenslutning af konventionelle sommelierer kæmper for at få den fermenterede druesaft helt ud af de klassiske vine. Druesaft fjerner svovlens terroir, mener de.

Af Vin Jansen

Det er den klassiske diskussion. Hvad kom først, hønen eller ægget? Og i dag er det en række prominente sommelierer, som stiller spørgsmålet i en ny udgave. Hvad kom først, den fermenterede druesaft eller svovlen? Spørgsmålet er dog ganske retorisk, for de 5 internationalt anerkendte vinfolk har allerede et svar klar. Svovlen kom først, og druesaften var blot et nødvendigt onde i vinproduktionen.

"Lige siden middelalderen har svovlen været den vigtigste ingrediens i vin. Ikke druesaften. Vin var gudernes nektar, fordi svovlen var hentet fra jordens indre. Fra Moder Jords skød, om man vil. Svovl var altså den vigtigste ingrediens, og så blandede man den med en hvilken som helst frugtsaft", siger Arvin, der er næstformand i den nystiftede gruppe, Svovlens Vogtere.

Svovlens Vogteres mål er, at få vininteresserede danskere og særligt de danske sommeliere til at fokusere mindre på frugten i vin og mere på svovlens terroir. For der er stor forskel på svovlens karakter.

"Der er nærmest ingen terroir i vindruer. Det er bare vand, sukker og farvestof. Svovl er derimod proppet med nuancer fra den jord, den er udvundet fra. Lige nu drikker jeg meget vulkansk svovl fra området omkring Kaiserstuhl. Det giver virkelig stor vin. Jeg blander den faktisk bare med lidt vand for at få den optimale smag af terroir", fortæller Arvin energisk.

Debatten om svovl har stået på længe i det internationale vinmiljø. I det ene hjørne står naturvinisterne og foragter svovl og intervention, og nu står Svovlens Vogtere i det modsatte hjørne. Svovlens Vogtere har også allerede fået en subdivision, som fokusere på sprøjtemidlers fortræffeligheder. Men Arvin forsikrer, at det ikke blot er en trodsig modreaktion.

"Jeg har altid elsket svovl. Derfor har jeg hele mit liv stort set kun drukket Bordeaux. Her er frugten nærmest forsvundet i svovldampene. Og det er sådan vin skal smage. Det kan ikke diskuteres. Kig på de historiske skrifter. Og når man først lærer at forstå svovlens terroir, så finder man hurtigt ud af, hvor fladpandet fermenteret druesaft i sig selv egentlig smager", slutter Arvin af med sammen med et SnapChat-billede af en sortmudret væske i et Zalto-glas.

Er du blevet mere nysgerrig på svovlens smag og terroir, så kan du glæde dig til den kommende tid. Julen byder på mange Amaroner med enorme mængder svovl og uidentificeret frugt. Derudover barsler flere af de mest kendte klassiske restaurationer i København med vinkort blottet for vindruer og fulde med variationer af svovl.

---

Note: Læs her om Saftpressen.

1 comments:

Anonymous said...

Du glemmer fadet.. 100% ny - og det gerne i to omgange!

Post a Comment

Du er meget velkommen til at kommentere på dette indlæg. Også hvis du er vred, men helst hvis du ler.