Bøger: Din Vin af Matt Walls

Det er snart jul, og derfor kaster forlagene alskens bøger ud til folkelig kapitalistisk højtidsgrams. Mindst en af disse bøger handler om vin. Den er skrevet af Matt Walls og udgivet af Samvirke. Din Vin hedder den og bærer undertitlen Sådan vælger, smager og nyder du din vin.


Forfatteren til bogen er manden bag The Sampler, som er en berømt high-tech vinbar i London, hvor alt kan købes på glas. Han er uddannet vinkyper og så er han i følge pressemeddelelsen prisvindende vinkender, hvilket jeg ikke ved hvad betyder.

Jeg har det sgu lidt svært med bogen. På den ene side er den dejlig uhøjtidelig, semi-kæk og sjovt sat op. På den anden side bliver en bog, der skal fortælle alt om vin fra hele verden på 192 sider, hamrende generaliserende og overfladisk.

Beskrivelse af Fleurie: Typisk Beaujolais. Blomsteragtig og ikke alt for let, men bestemt heller ikke kraftig.
Ovenstående er jo sådan set en fin nok beskrivelse i en svært generaliserende optik. Men det er jo også virkelig difust og intetsigende. Hvem kan bruge det til noget? Uden at skulle lyde nedladende, for jeg kan faktisk godt li' bogen, så ville denne her udgivelse være perfekt til en 9.-klasse-elev, der er ved at skrive projektopgave om vin. For det hele står i denne her bog – lettilgængeligt og uden at kræve noget særligt af læseren. Og så er der masser af faktabokse; lige til at hive over på en let krøllet planche.

Jeg indrømmer gerne, at jeg ikke ved specielt meget om vin, når det kommer til stykket. Og jeg kan helt sikkert lære mange ting fra Din Vin. Men det er ikke en bog, man gider læse fra ende til anden. Det er et opslagsværk i min optik. Og så får den altså svært ved at konkurrere med Oxford Vinleksikon eller Den Store Vinbog. Eller internettet.

Jeg er i vildrede. Bogen er sgu så dejligt nede på jorden. Den er kæk. Den er overskuelig. Den har et markant udtryk. Det er jo nærmest alt jeg forlanger af vinkommunikation. På den anden side er der også for meget ligegyldigt og overfladisk fyld i den.

Mit bedste råd er, at du skal købe bogen, hvis du lige er begyndt at interessere dig for vin og er ved at finde ud af, hvor meget du gider gå i dybden med det. Eller låne den på biblioteket, hvis du går i 9. klasse og er ved at skrive projektopgave om vin. Så behøver du ikke andre bøger, nemlig.

Jeg laver thumbs up til bogen. Og thumbs down til pressemeddelelsen, som prøver at skrive anmeldelsen på forhånd.

0 comments:

Post a Comment

Du er meget velkommen til at kommentere på dette indlæg. Også hvis du er vred, men helst hvis du ler.