Vin på film - SOMM

At mestre blindsmagning er sygt street i vinøse crowds. Det hænger i høj grad sammen med, at der i blindsmagningen altid lurer den totale ydmygelse. Gætter du rigtigt, kan du beholde din kappe af bordeaux-farvet streetness. Men gætter du forkert – på den grimme måde –, så er du med det samme degraderet til en ignorant vinlus, der åbenlyst mangler helt basal viden. Det gør nas.

Blindsmagningen er altså den vinøse strip tease, og når det er skidt, er det er ikke specielt rart at kigge på. Nu er der lavet en film om det.


SOMM, (en dokumentar) af Jason Wise

Egentlig handler SOMM om fire unge mænds forsøg på at blive optaget som Master Sommelliers. En titel som er helt urimeligt svær at få nallerne i, fordi eksamen er så fuldstændig psyko-mombo-jumbo-svær.

Du skal vide fucking alt om alle vinregioner i verden. Seriøst. Alt. Druesorter, klimatiske forhold, vinificeringsmetoder, jordbundsforhold, producenter. Alt. Du skal selvfølgelig også kunne blindsmage som en down right mo-fo. Og så skal du også lige vide alt om finere spiritus, og du skal være den svedige tjener. Mængden af information, som skal klæbe sig fast til de her folks hjernebark er vanvittig.

Den udfordring, som de fire aspiranter står overfor, er altså dokumentarfilmsværdig nok i sig selv. Og når man så samtidig har fire meget forskellige personligheder, så begynder det at blive interessant. For nu er der pludselig  en personlig og emotionel indgang, som giver filmen liv og et nyt lag.

Som videnshungrende vinnørd mangler filmen måske en smule, hvilket er skørt, når nu filmen handler om Master Sommellier-prtøven. Men det er meget de personlige historier, som er i fokus, og ikke så meget detaljerne omkring vin. På den anden side betyder det, at filmen rammer et bredere publikum, og vinviden filmer sgu ret dårligt.

Mine yndlingsscener i filmen er uden tvivl, når de gæve aspiranter skal smage på vin. Det er absurd og fuldstændig personlighedsforladt på den sjove måde. Som slapt klædte robotter der analyserer en random væske i supertempo.

Acidity: medium plus. Body: medium to medium plus. Alcohol: medium plus

Alt det smukke, inspirerende og forførende i at smage vin er kogt ned til en røvsyg remse. Det er selvfølgelig smart i forhold til at spore sig ind på vinens oprindelse, men det er på en eller anden måde også trist at behandle et smukt landbrugsprodukt med en sådan distance.

Persongalleriet vil jeg ikke fortælle om. Det skal opleves. For det er nogle sjove karakterer, og deres personlige kampe for at nå målet er interessante. Det er deres indbyrdes forhold i den grad også. Og man sidder sgu ret langt ude på sædet, når de fire drenge får at vide, om de er blevet Master Sommelliers eller ej.

Det er en god film. Opbygningen er skarp. Den er velproduceret. Historien er interessant. Karaktererne er seværdige. Hvad mere kan man forlange?

Du kan hente filmen på iTunes (eller noget andet Apple-halløj), men du kan også se den på CPH:DOX lige om lidt. Det burde du gøre.

2 comments:

Thor said...

Tænkte efter seneste anmeldelse hvorfor i ikke have taget Somm med. Godt set.

Jeg oplever dog ikke, at det at analysere blinde vine efter WSET-modellen og i den sammenhæng reducere et års arbejde i vinmarken til medium minus/medium/medium plus osv. nedbringer min evne til at nyde vin i rent hedonistiske sammenhænge. Det drejer sig bare om at gøre hver ting til sin tid.

Godt skrevet!

- T

Mads said...

Enig i at det er en rigtig god film. Faktisk er det nok den bedste vinfilm jeg har set indtil nu.

Men det generer mit effektivitetsgen lidt, at de prøver at lære alting udenad uden at bruge div. trick til at huske ting bedre (associering, etc.)

Post a Comment

Du er meget velkommen til at kommentere på dette indlæg. Også hvis du er vred, men helst hvis du ler.