4 tallerkner og en masse vinforslag

Jeg har drukket virkelig meget fin vin i weekenden. Strohmeier, Metras (hans Beaujolais '12 er fucking psyko-saftig-lækker!), Bainbridge, smuk rødvin på Pinot Noir fra Champagne og mit favorithus for tiden, Clos du Tue-Boeuf, hvis (natur)vine på Sauvignon Blanc er fuldstændigt og helt afsindigt fremragende. Skynd dig for helvede ned til Rosforth-folket, og køb amok. Det vil du takke dig selv for. Det er ikke fjollet eller skør vin. Det er bare urimeligt godt med stor mineralitet og bagvedliggende noter af noget urtet og stikkelsbær.

Men det er ikke engang det, jeg vil skrive om i dag. For jeg har lavet noget svinagtig mad, som jeg synes, du skal kigge på. Det er super simple retter, der er tunge på velsmag. Og så er der masser af vin, som ville gå fint i følgeskab med disse ting.


Her ville en mineralsk Sauvignon Blanc faktisk være flot. Helst fra Clos du Tue-Boeuf. Men jeg tror alligevel, at det optimale valg ville være en oxideret herlighed til at matche ansjosen og gedeosten. Det kunne være Diablesse fra La Grapperie, Magic of Ju-Ju fra Mosse eller Varron Savagnin fra Peggy Burronfosse.


Her ville jeg vælge en blødere hvid, fordi græskaret har en del sødme. Det kunne være noget Macon-Village i en varm årgang. Det kunne være Chenin Blanc med lidt fad. Selvfølgelig helst fra La Grapperie og i form af Aphrodite. Med det kunne også være helt funky og helt naturlig Chardonnay fra Domaine Alexandre Jouveaux. Vinen hedder Combarnier, og det smager åndssvagt godt.


Det her er en ret med ret mørke og jordede smage. Derfor giver det mening at drikke noget Pinot Noir til. Igen ville jeg kigge efter Joveaux, hvis du kan få nallerne i hans røde safter. Men det kunne også være Yvon Metras' mørke Fleurie i 12'eren. Eller man kunne gå efter Blaufränkisch-dråber, der også kan have de der dybe og mørke toner og stadig bevare syren.


Grillet salat er så sygt undervurderet. Smid det på panden eller under grillen sammen med olivenolie og salt. Mere skal der sådan set ikke til for at skabe ond velsmag. I forhold til vin er den lidt svær, synes jeg. Jeg har lyst til at sige helt stram Riesling fra Pfalz, som kunne være et frisk element til den mørke grillsmag. Men mit bud bliver dog (blanc de blanc) Champagne med lidt autolyse for at supplere den ristede smag i salaten.

3 comments:

Anonymous said...

Man bli'r jo helt sulten... Og tørstig! Hey Vinsvin, måske er opskrifterne så supernemme, fordi du ikke forklarer NOGET andet end ingredienserne;). Hvad gør du med græskaret - bager det blot? Hvordan laver du maltjord (tilgiv mig). Og sidst: hvilken (BdB) panje med autolyse ville du fx anbefale?

Kram, Sandra S.

Piu Rosso said...

Det der er jo virkelig lækkert, Tue. Og smukt. Istemmer Sandra - vi vil se det hele! :)

Inspirerende og lækre vinforslag som kildrer i købefingeren! For at balancere det frankofile (og for sjovs skyld) kommer så her alternative forslag for Berlusconi, Bressan og alle vi andre rare mennesker med italiensk blod i årerne eller hjertet:

1. Yes, måske endda helt orange - Radikons og Princic' blends eller Trincheros malvasia er måske for hårde, men så Foradoris Nosiola. Det må jo ikke være for let alligevel her til ged, lardo, løg og ansjoser..

2. Lambrusco. Bitterhed fra kerner og malt, sødme fra græskar, mejeri fra osten = Lambrusco

3. Nebbiolo, aglianico eller sangio i traditionel og elegant stil med noget alder ville også være perfekt, fx. hhv. Roagna (langhe rosso), D'Angelo eller Cerbaiona (rosso). Alle med høj syre, jord og svampe.
Pinot kan jo også være italiensk (Girlan Trattman eller Hausmannhofs biodyn. riserva fx.) - eller endda tysk (fx. Rebholz' biodynamiske SB 'S' som har fine løvstikketoner).

4. Ja! Eller fx. arneis lagret sur lie, fx. Almondos eller Malviras enkeltmarker.

Vi ses! VH Niels

Tue said...

@ Sandra: Jeg har det med opskrifter som med stier i skoven. Det er så uinspirerende at gå den samme vej som alle andre. Det er meget sjovere selv at finde en rute.

I forhold til champagnen, så ved jeg fandme så lidt om det. Jeg ved bare, at autolysificerede bobler ville være lækkert. Spørg Mads Rudolf ;-)

@Niels: Du er for sej! Det er nogle mega svedige forslag.

Post a Comment

Du er meget velkommen til at kommentere på dette indlæg. Også hvis du er vred, men helst hvis du ler.