Mosel-riesling (næsten) uden svovl

Den gode Lasse Kruse inviterede mig forleden til Østerbro for at smage på noget naturlig Riesling fra Mosel. Huset er ganske nyt i Danmark og hedder Orea. Bag huset står en franskmand fra Bordeaux, der har arbejdet på kække restauranter i London og hos en vinkæde i England, derefter er rejst verden rundt for at lære at lave vin, og til sidst endte med at købe noget vinplantebeplantet jord i Saar.

Og Hervé, som er manden bag domainet, virker til at være en pænt weird fyr - på den gode måde. I en mail til Lasse skriver han fx:

When I'm not in the vineyard og cellar, you can find me (...) rock-climbing og reading up on rare diseases for my medical studies.

Generelt for hans vine er, at de er ganske naturlige, ekstremt høje på syre og meget rene i deres udtryk. Det er psyko-godt. Og bare rolig, det er slet ikke naturvinsfjollet – hvad end det så er –, men "bare" virkelig flot Riesling.

---


Her er et par noter til de vine, jeg smagte.

Orange 2010, Orea

Der her er en gal mands værk. Virkelig. Umodne Pinot Noir-druer, som får lov til at macerere indtil skallerne begynder at afgive tanin. Og så tilføjer man lige et skvæt Riesling for hyggen. Så egentlig er det vel mere rosé end orange.

Det er let oxideret med honning og moden (honning-)melon i næsen. I munden er der masser af syre og friskhed. Det er læskende, saftigt og stramt. Og lidt fjollet.

Saaris Riesling 2011, Orea

Så begynder vi Riesling-syre-trippet uden svovl og uden tilsatte klarings-enzymer. Og det er fandme godt og komplekst på en helt stram måde. I næsen får jeg for første gang i mit vinlugtende liv toner af nyt gulvtæppe. Spørgsmålstegn. Men det er rart!

I munden er det helt og aldeles lækkert. Enorm syre (det kommer jeg til at sige til alle vinene, stort set) og noter af flint og umodne æbler. På en eller anden måde er det enormt komplekst på en meget simpel måde, fordi det er så rent i stilen.

Bio Riesling (spätlese) 2010, Orea

Nu kommer der mere tyngde i vinen. Ifølge mine noter har jeg dog slet ikke lugtet til vinen, men i mundhullet er der flere bitter-toner, en lille smule nektarin og ... ja, du har gættet det ... fucking vild syre. Og denne herlige kombination fortsætter i laaaang tid. Det er skønt, selvom emaljen på min tænder efterhånden er ætset fuldstændig væk.

AR Riesling 2011, Orea

Jeg elsker navnene på denne vins marker, så dem får du lige først. Oberemmel Karsberg und Wiltingen Gottesfuss. Ja, den sidste mark lyder godt nok, som en grim form for fodsvamp. Men det her er godt. Lidt mørkere i stilen med nougat-toner. Og vild høj syre.

AR Riesling 2010, Orea

Denne vin falder en lille smule igennem. Næsen er sødlig og nærmest Sauvignon Blanc'sk. Det smager lidt grønnere end de andre vine, og der gemmer sig nogle lidt weird bittertoner sammen med lidt oxideret æble. Det er umodent på en eller anden måde. I hvert fald i forhold til de foregående herligheder.

Untypisch 2009, Orea

Jeg elsker navnet, og det fungerer sgu meget godt med vinen. For det er sindssygt laktisk i næsen. Som en sød yoghurt. Meget weird, men ikke uinteressant. I munden er vinen blød og cremet. Det smager af nougat og brændt honning tilsat ... masser af syre.

Eden 2009, Orea

En auslese der er gæret tør og derfor når op på 14,1% alkohol. Vi snakker om en oechsle-værdi på 111. Det er helt blødt og elegant. Rolig vin, hvis sådan noget findes. Og selvom det er tør vin, så har den en virkelig fin sød tone. Det smager dejligt, og det kunne være aldeles sjovt at få som dessertvin, hvilket vist sker på Geranium for tiden.

---

Og sådan brugte jeg min fredag formiddag i sidste uge. Jeg kan sgu ikke rigtig finde ud af, hvor sjovt det er at læse mine smagenoter, men forhåbentlig giver det nogen lyst til at prøve disse stramme syrebomber. Det er hamrende godt. Og hvis nogen finder ud af det perfekte mad-match til dem, så vil jeg skidehamrende gerne høre om det.

4 comments:

Rasmus Palsgård said...

Hej Tue

Tak for dit indlæg. Jeg var også nede for at smage vinene samme dag, og vi er fuldstændig på bølgelængde, hvad angår syren, som er et frontalangreb på (de nu knap så hvide) tænder. Jeg havde en udtørret følelse i munden i to timer efter.

Synes du, at syren er integreret i vinene? Jeg savnede i flere af dem, at syrestrukturen gik i symbiose med de øvrige elementer i en harmonisk balance.

Alt godt
Rasmus

Tue said...

Hej Rasmus

Det kan du have ret i. Det er måske derfor, jeg har svært ved at kombinere det med mad?!

Tue

Peter F said...

Hej Tue,

Har du en adresse på domænet - kan ikke finde en på deres hjemmeside. Mine forældre bor 1km fra Oberemmel, så kunne være man skulle slå et smut forbi når man vender tilbage til Europa næste sommer.

/Peter

Tue said...

Nej, det har jeg ikke, Peter F. Men skriv til Lasse fra Krone Vin. Han har helt sikkert en adresse. Han har jo fundet derned på et tidspunkt.

Post a Comment

Du er meget velkommen til at kommentere på dette indlæg. Også hvis du er vred, men helst hvis du ler.