Bombastiske britaniske bobler

De gæve mennesker hos Philipson Wine var meget glade og PR-ivrige, da de fik engelske Nyetimber tilføjet deres portefølje. Og det forstår man umiddelbart godt. For hvor mange fx danske vinprojekter bygger på semi-inferiøre druer og grimme etiketter, så har vi her et (semi-)nordligt vinhus, der har skyhøje ambitioner og sans for at markedsføre det. Og jeg elsker ambitionsniveauet:

For over twenty years Nyetimber has had a single aim: to make the finest English sparkling wine, one to rival the very best in the world, including Champagne.
Nyetimber har 152 ha vinmarker (!!!), som ligger cirka helt nede i bunden af den britiske hovedø. Og derfor er sammenligningen med de danske vinbønder selvfølgelig også virkelig urimelig, for bredegradsmæssigt er Nyetimber næsten på højde (bredde?) med et anerkendt vinområde som Ahr. Og Ahr ligger alligevel 703 km syd for Vesterfælledvej.

Nyetimber er helt og aldeles champagne-fokuseret. Derfor har de kun plantet Chardonnay, Pinot Noir og Pinot Meunier – de første tilbage i 1988. Jeg har det altid lidt svært med folk, der "bare" vil kopiere andre vinområders vine i stedet for at skabe deres eget udtryk. På den anden side giver det selvfølgelig også enormt god mening at læne sig op ad Champagne, fordi folk kender og forstår produktet. Og så ligger Nyetimber jo forsvindende tæt på det franske fastland.


Jeg har været så heldig at få lov til at smage deres entry-vin, som er lavet på alle tre druer. 55% Chardonnay, 26% Pinot Noir og 10% Pinot Meunier. Men inden jeg havde fået så meget som en dråbe – endsige en bobbel – i munden, var jeg ganske imponeret over Nyetimber. Emballeringen er sygt gennemført, eksklusiv og aldeles svulstig. Den kan i hvert fald sagtens hamle op med Champagne. Det er på samme tid både ganske klassisk og moderne, og fortæller perfekt historien om husets ambitioner og inspirationskilde.

Selve vinen kan ikke leve helt op til indpakningen. Det er fin vin, bevares, men jeg manglede især syre. Og en anelse bobler. Allerede i næsen fornemmer man en semi-sødlig tone, og den går igen i munden, hvor der også mangler noget dybde. Jeg kan i hvert fald personligt bedre li' mere stramme bobler. Efter lidt tid kommer der dog mere syre i saften, men den virker ikke integreret i vinen og kommer derfor til at flagre lidt.

Efter vi havde drukket det første glas ganske koncentreret og med analysehatten på, kom der jordbærkage på bordet. Og her var vinen et helt utroligt flot match. For her spillede den søde og bitre tone fra vinen virkelig flot sammen med mazarinbunden, mens syren sammen med jordbærrene strammede konceptet op. Det var ganske herligt.

Og giver det ikke meget god mening? At sidde på en plaid ("og så vil jeg gerne be' om en plaid til 675 kroner!") i the English country side og spise jordbærkage og drikke engelske bobler? Gu' fanden gør det da det.

2 comments:

Tilde said...

uforglemmelige-links-densiteten er høj, høj høj i dette indlæg!

Rasmus Palsgård said...

Hej Tue

Tak for endnu et godt indlæg. Jeg deltog i en Nyetimber-smagning for nogle uger siden og var generelt meget positivt overrasket. Skulle nogen have interesse i at læse om den øvrige del af husets portefølje, tillader jeg mig skamløst at linke til min omtale af vinene.

http://feinschmeckeren.dk/vin/nyetimber-wine/

Venligst
Rasmus

Post a Comment

Du er meget velkommen til at kommentere på dette indlæg. Også hvis du er vred, men helst hvis du ler.