Vinhistorie for 66 kroner

Jeg tog ned til min lokale antikvar, og fik lov til at gå ned i kælderen for at kigge efter vinøs litteratur. Og nu har jeg fem meget forskellige vinbøger liggende på mit spisebord. Generelt elsker jeg især de helt gamle vinbøger, fordi de er så markante i deres holdninger til hele verdens(!) vin. Bordeaux er godt. Alt andet er inferiørt. Men sådan er der jo selvfølgelig også nogen, der har det med naturvin i dag. Badabing.


Nå, men jeg vil lige smide et historisk og bordeaux'sk uddrag fra den nyindkøbte bog, The Great Vintage Winebook (1980):

1799
Picking began on 5 October; an above average crop.
Chateau Lafite. Despite the poor rating in Cocks et Féret a bottle produced from the private cellars at the château for the Overton tasting in Forth Worth was very much alive: fabulous colour, warm palish tuilé (the colour of a sun-faded old tile in Provence); a gently fragrant bouquet, with a touch of decay when first opened which cleared, held and even developed in the glass; light though still a meaty little wine, faded but fascinating, the finish a little dried up and tart. Bottle recorked in 1953.
Tasted May 1979 ***** (for survival)

Og sådan er alle årgange op til 1979 beskrevet. Det er så psyko-nidkært og svedigt, og så har det sådan et fantastisk dannet og dekadent skær over sig. Jeg elsker det. Og så har jeg endda smagt en enkelt af vinene i bogen. Her er hvad der står om den:

Chateau Pichon-Longueville Baron 1966
Pauillac
Concentrated, close-knit. Tast 1974-1979 ***(*) Drink 1984-1996.

Nu skal jeg læse, og måske der kommer lidt noter om det på bloggen. Måske der også kommer nogle ord på de vine, som vi sælger. Vi har mange planer og svinagtig lidt tid.

0 comments:

Post a Comment

Du er meget velkommen til at kommentere på dette indlæg. Også hvis du er vred, men helst hvis du ler.