Fin mad med røven af Rhone

Mine bange anelser blev desværre fuldt indfriet, da Inter-Rhone og Burson Marsteller kastede gratis mad og pr-vin efter skrivende (og instagramende?!) godtfolk. Maden var sådan set fin nok, men vinene var så elendige, at folk nærmest klyngede sig til hver en Pellegrino-flaske, der blev sat på bordet.


Og ja, jeg ved godt, at jeg er en sart og snobbet vindrikker, der kun drikke lavalkoholiske og usvovlede saftigheder. Men det må undre én, at det officielle Rhone vælger at hælde så slappe, kønsløse og decideret elendige vine på top-sommelierer, anerkendte danske vinjournalister, (som altid velklædte) gastromænd og andre store vinskrivende kapaciteter. Og vinsvin, selvfølgelig.

Det blev til hele 12 vine, der alle konkurrerede om at være mest alkoholiske, ubalancerede og kønsløse. Og de vandt stort set allesammen. Selv den eneste vin fra det nordlige Rhone (endda fra Saint Joseph), var så tung og overmanipuleret, at den ikke var værd at drikke.

Måske man kunne have valgt 4 rigtigt gode vine i stedet for 12 dårlige. Så havde vi også sluppet for at skulle drikke to (enormt elendige) vine helt uden mad, fordi der ikke var retter nok til vinene - vi fik 2-3 vine pr. ret i forvejen.

Men nok om det. Lad os hurtigt gå igennem menuen, som jeg - især på Davids Bistro - var nogenlunde begejstret for.

Der var selvfølgelig snacks. Oliven, svampemayo og rillette lavet på gris. Helt klassisk og ganske fedt. Men svampemayoen var faktisk rigtig fin med en af de få vine, som jeg faktisk syntes var tilforladelig. Den var fra Domaine du Seminaire.


Første forret var stegt kyllingelever med en tomatvinaigrette. En god og frisk ret, som også var anrettet dejligt planlagt tilfældigt.


Den sidste forret og sidste servering på Davids Bistro var svampe og snegle på toast. Og med rigtig meget smør. Det smagte virkelig skønt, men det gør smør jo generelt.


Derefter gik turen over på det mere dekadente (/prætentiøse, om man vil) Århusgade no. 1, hvor vi først fik lov til at bruge en dejlig times tid på at spytte lidt i to glas slap vin, som der ikke var mad til. Klassisk fransk arrogance, som dog virker bedre, når man sidder i Paris' forårssol, end når man sidder indeklemt i en varm dansk restaurant, hvor parret – som begge var midt i 40'erne – ved siden af sidder og smårager på hinanden.

Maden endte dog med at komme – i følgeskab med mere trist Per Pallesen-juice. Og så fik den fuld smæk på de dyre råvarer. Enorme mængder mørbrad med foie gras, trøfler, pommes anna og flan(!). Hold da op. Kolesterolpumperne hvinede synkront hos halvdelen af gæsterne. Og det smagte virkelig fint, og var virkelig flot tilberedt. Men jeg synes, det er urimeligt kedeligt at spise kæmpestore mørbradbøffer. Og med foi gras bliver det bare endnu tungere og endnu mere kluntet.


Så ventede vi tre kvarter, hvorefter vi fik noget ost og en helt elendig hvidvin. Og efter tre kvarters yderligere venten fik vi også en dessert, som var virkelig skarp, omend jeg manglede lidt syre og sprødhed. Og et billede.

Det var en virkelig hyggelig aften, fordi jeg var sammen med en af mine venner. Men konceptet får ikke flere skrivende vinnørder til at kaste lovprisord efter Rhone. Tværtimod. Denne aften viste, hvor enormt meget elendig vin, der bliver produceret i specielt den sydlige del af Per Pallesen-land. Overdrevet alkoholiske vine på overmodne druer, hvor syren er helt skæv og udbyttet formentlig kæmpestort. Vine helt uden liv eller personlighed. Og det jo lidt fjollet, når man har inviteret hele den københavnske vinpresse for at vise dem det modsatte.

4 comments:

André Devald said...

Barske ord, men delvis enig. Selvfølgelig skulle de ha' givet os halvt så mange vine, der viste Rhône fra sin bedste side. I stedet fik vi hverdagsvine i 80-150 kroners klassen., som mange forbrugere sikkert vil ha' det helt fint med, men som ingen af os kræsne hoveder gider bruge en aften på. Udbyttet for Inter Rhône er dårlig eller - i bedste fald - ingen omtale. Men sådan går det, når dem, der betaler gildet - bl.a. store kooperativer og négocianter - skal tilgodeses efter millimeterdemokratiske fordelinger uden skelen til arrangementets målgruppe. Det er vinpolitisk korrekthed, når det er værst, og desværre et velkendt fænomen i Frankrig - ikke kun i Rhône.

Men selvom vi er enige så langt, sidder jeg alligevel tilbage med et indtryk af, at det her er en af den slags artikler, der er "skrevet på forhånd". Og at det bare var en kærkommen anledning til et cheap shot mod et helt vinområde, hvor den aktuelle hipness-faktor er begrænset, med konklusioner som: "Denne aften viste, hvor enormt meget elendig vin, der bliver produceret i specielt den sydlige del af Per Pallesen-land. Overdrevet alkoholiske vine på overmodne druer, hvor syren er helt skæv og udbyttet formentlig kæmpestort."

Beklager hvis jeg tager fejl, Tue. Men ellers er det måske en kende naivt at acceptere en invitation til en officiel Rhône-middag og forvente at blive omvendt, når man - som du selv skriver - bekender sig til "lavalkoholiske og usvovlede saftigheder".

Rasmus Amdi said...

Var hvidvinen som bekrevet her?
http://www.youtube.com/watch?v=W9ChimGhYOI

Anonymous said...

Hej Vinsvin.

I har åbenbart ikke smagt den vin som har gjort Rhonedalen til Danskens foretrukne vinområde i Frankrig. Vi fra The Wine Company har igennem 10 år afholdt en Rhonevinfestival i Dansk Vincenter i Avedøre for netop at vise hvad denne super region kan. Vi fejrer vores 10 års jubi udgave heraf nu på lørdag den 14. september kl. 11-16, og vil i den forbindelse invitere en repræsentant fra Vinsvin med så I
kan få den rigtige oplevelse af Rhone-vinenes kvalitet. Læs mere HER: www.rhonevinfestival.dk

Meld gerne tilbage om/hvem der kommer på thewinecompany@private.dk

MVH
Steen H. Rasmussen
The Wine Company

Tue said...

Hej Steen

Som tidligere skrevet på bloggen og i kommentarfelter, så er nogle af mine favoritvine i verden(!) fra Rhone. Jeg underkender altså ikke, at der bliver lavet en masse gode ting i både nord og syd. Mest i nord, dog.

Og så vil jeg for en god ordens skyld tilføje, at bare fordi noget er populært, så er det ikke nødvendigvis godt.

Men det er svedigt, at du inviterer os til en Rhone-smagning. Jeg har dog ikke mulighed for at komme den dag, men jeg sender invitationen videre til de andre svin.

Alt godt.

Tue

Post a Comment

Du er meget velkommen til at kommentere på dette indlæg. Også hvis du er vred, men helst hvis du ler.