Det bobler (langsomt)

Det er urimeligt nervepirrende at lave vin. Jeg laver lige nu 60 liter, som ingen økonomisk betydning har for mig eller et firma. Overhovedet. Det er bare spas og gærede løjer. Alligevel går jeg nærmest konstant rundt i en panisk angst for, at min gæring ikke lykkedes. Jeg tør slet ikke tænke på, hvor presset jeg ville være over at skulle leve af det. Men det kunne være noget i denne dur:


Problemet har været, at en af mine to spande har gæret meget langsomt. Og det har bekymret mig. Det har bekymret mig så meget, at jeg overvejede at gå crazy maximum intervention wine med kulturgær. Det lod jeg dog være med, da jeg så, hvad der er i en gæringspakke:

  • Gærstarter (Goferm fra Lallemand)
  • Gær (DV10 fra Lamllemand, som kan forgære op til ca 18 %alkohol, men naturligvis også mindre)
  • Gærnæring Optired/Optiwhite afhængigt af om der er tale om lys frugt eller mørk.
  • Gærstop
  • Sulfit
  • Klaringsmiddel

Jeg har ikke lyst til at smide Optiwhite, sulfit, gærstop eller klaringsmiddel i min vin. Jeg vil jo gerne ha', at den er nogenlunde grumset og rigtig meget levende. Derfor får den bare lov til at gære langsomt. Og så kan det være at jeg ender ud med semi-muggen eddike, og så kan jeg afkalke hele lejligheden.


Min anden spand har det smukt. Den bobler lystigt og er derfor sat ned i dne kølige kælder. Jeg har også både duftet og smagt det. I næsen var det nærmest Sauvignon Blanc'sk og selvfølgelig meget hyldet. I munden er det stadig ret sødt (Oechsle-værdien er nede på 1045), og så får citronskallen det til at smage en lille smule af rengøringsmiddel. Men jeg synes, at det tegner aldeles lovende.

Vi ser, hvad der sker. Om naturgæren klarer skærene, eller om jeg snart har 60 liter afkalker.

3 comments:

Anonymous said...

Kære Tue

Jeg ville være langt mere bekymret over at gære vin eller andre drikke i en plastikspand så længe end over at tilsætte gær. Når der både er syre og alkohol i blandingen ville jeg mene at der kan være masser af skønne kræftfremkaldene stoffer og styrener, der boltrer sig i dine hyldebobler også selvom spandende er fødevaregodkendt. Hvis du ikke mister modet bør du overveje at bruge glasballoner. Den pakke du taler om, lyder forresten underlig. Gad vide hvad gærstop er. Næringssalt (kvælstof)er sikkert relevant nok, for der er ikke megen næring i citron og hyldeblomst og gærceller lever ikke af sukker alene.

God fornøjelse

Anne

Anonymous said...

Hov så blev span lige til et verbum!

Undskyld

Anne

Anonymous said...

og nu mangler der et d. Det bliver værre og værre.

Undskyld men det er ret varmt i dag.

Anne

Post a Comment

Du er meget velkommen til at kommentere på dette indlæg. Også hvis du er vred, men helst hvis du ler.