Ferie-vin på den store måde

Umiddelbart inden jeg tog på ferie, havde jeg fornøjelsen af at drikke gammel vin fra Bourgogne. Og igen var det fra den gode Lalou Bize-Leroy. I denne omgang var det dog fra det markant mindre kendte hus Domaine d'Auvenay, som får en del mindre lovin' end Domaine de la Romanée-Conti, men som i følge nogle vinøse meningsdannere laver endnu større vin.


Bourgogne Rouge 1978 og 1971, Domaine d'Auvenay (Leroy)

Der blev stillet to vine på bordet. En fra 1978 og en fra 1971. Begge blot klassificeret som Bourgogne Rouge. Vi startede med den yngste vin, som ikke var god. Den var ikke helt død, og de mest ihærdige prøvede at holde fast i, at den blot skulle have tid til at åbne sig. Selv var jeg dog ret sikker på, at vinen ikke ville blive bedre. Toner af overmoden frugt på den semi-rådne måde og en lille smule kloak er aldrig en god start.

Til gengæld var 1971'eren fuldstændig levende og helt fantastisk. Vanvittig stor nerve i både næse og mund. Virkelig en fortryllende oplevelse. Næsen havde klassiske noter af skovbund og svampe, men der var stadig lys frugt og enormt stor spændstighed. I munden var der dømt smooth sailing. Ren balance og en fuldstændig vanvittig friskhed. Fantastisk syre og frugt-toner. Vi var sgu nærmest tæt på slow clapping (fra 01:51). Point virker overflødige

Oplevelsen understreger fint en tidligere pointe. Man bliver nødt til at prøve lykken på gammel vin. For selvom det mange gange er død vindruesaft og en ganske skuffende oplevelse, så er det alle de inhalerede kloak-toner værd, når man rammer en levende gammel vin. Det her var kæmpe stort, og en fin start på 14 dages ferie i et par europæiske storbyer.

1 comments:

Rasmus Amdi said...

.. og som naturvinsentusiast så ligger duften af kål og kloak jo i virkeligheden ikke så langt fra det gode ved gammel vin. Hurra for mangfoldighed - og rigtig god ferie ;)

Post a Comment

Du er meget velkommen til at kommentere på dette indlæg. Også hvis du er vred, men helst hvis du ler.