Status på Vinsvins cidersvinsprojekter

 Når man laller rundt og drikker, skriver og taler om vin hele tiden, så får man sgu også lyst til at producere noget selv – ikke blot formidle andres værker. Derfor har 50% af vinsvinene plantet vinstokke, som til den anden halvdel af Vinsvins store ulykke, smager overraskende godt. "Danske druer er jo inferiøre og jorden alt for fed!". Men 100% af de vinøse svin startede i 2012 også en mindre produktion af cider, og den proces er nu ved at have nået endemålet.

Det blev til to separate produktioner. En på Vestfyn omkring metropolen Ebberup og fødegården, Drudgaarden. Her blev æblerne plukket på grænsen til stadig at være umodne, og gæringen var kølig og aldeles langsom. Den lange gæring kan måske skyldes en lidt svag gærkultur, da æblerne var blevet vasket inden presningen, og dermed havde mindre "liv" på skallen.


Amager blev der lavet Projekt Amager Cider, og her kom æblerne hovedsageligt fra æbletræer omkring Amager Strand og Dragør. Æblerne blev plukket 2 uger senere end på Vestfyn, æblerne blev ikke skyldet (der var ingen nedfaldsæbler med farlige jordbakterier), og gæringen var varmere og altså markant hurtigere.

I begge projekter er der ikke blevet tilføjet gær eller svovl eller andre fesenheder. På Amager blev der dog tilføjet lidt sukker i forbindelse med flaskningen for at få nogle bobler, da cideren var gæret aldeles tør.

Nu har vi smagt begge udgaver, og med stor grad af ydmyghed kan vi godt kalde begge projekter succeser. Der er ikke fejl i vinene i form af eddikestik eller overdreven oxidation. Safterne har ren frugt og et stramt udtryk. Det er vi ret stolte over.

Den vestfynske cider er dog klart bedst. Den har enormt fine og tætte bobler, en stram syre (dog nok på grænsende til det umodne) og flot struktur. Med lidt finjusteringer - fx lidt mere modne æbler - bliver det her fucking bomben. Og det sætter en tyk streg under, at danske æbler er for syrlige og spinkle til at kunne lave cider af. Måske er de for syrlige til at lave bretagne-cider af, men de kan lave en pivskarp, tør og boblende saft, der fortolker essensen af danske æbler.

På Amager har saften fået et mere klassisk fransk cider-udtryk. Tungere frugt og en lidt staldet næse. Dog er flaskegæringen fejlet, og den tilsatte sukker er kun i meget lidt grad omdannet til CO2. Det gør desværre vinen lige lovlig sød og semi-flad. Den fejlede gæring skyldes, tror jeg, at vinen stod en del for længe i gæringsspanden efter den var gæret tør, før den blev hældt på flaske. Gærcellerne har derfor ikke været stærke/levende nok til at lave sukkeret om til alkohol og CO2. Der bliver holdt markant bedre øje med gæringsprocessen i år.

Og vi allerede i gang med ciderprojektet 2013. Vi har indtil videre samlet næsten 50 flasker sammen til den kommende produktion. 450 flasker to go. Genrbugsbæredygtighed FTW! Forresten: Cider på magnum-flasker bliver det helt store hit i det gastronomiske Danmark i 2014.

Og med erfaringerne fra vores debut-produktion, har vi et stille håb om, at cider-produktionen i 2013 – som bliver slået sammen til én fælles – faktisk kan ende ud i et produkt af ret høj kvalitet.

0 comments:

Post a Comment

Du er meget velkommen til at kommentere på dette indlæg. Også hvis du er vred, men helst hvis du ler.