En ravgul hippie fra Californien

Sidste uge var smuk. Først og fremmest smagte vi enorme mængder god vin, og derudover fik en af vinsvinene en søn. Og ja, det er i den rækkefølge. Her er lidt noter om én af oplevelserne.Pinot Gris 2012, The Natural Process Alliance

Det nordamerikanske kontinent er mildt sagt ikke kendt for at lave naturlig vin. De elsker jo deres processed food. Men der er selvfølgelig også naturvinister derovre, og ikke overraskende er det i den fantastiske hippie-stat, Californien, at de sjoveste ting sker.

The Natural Process Alliance er en af de sjove. De ligger i Russian River Valley, og for at undgå for mange food miles, kan man kun købe deres vine inden for en 150 kilometer radius af vineriet.

Heldigvis havde Rens tiltusket sig en (stål-)flaske og bragt den hjem til Danmark. Meningen med flasken er, at man genbruger den, når man vil have mere vin fra NPA. Og det vil man ret hurtigt!

Vinen er lavet på Pinot Gris og er fermenteret på hele klaser. Det vil sige, at vinen gærer via enzymer i frugtkødet i stedet for gærbakterierne på skallen. Og det vil også sige, at skallen fungerer som en beskyttelse med oxidation. Et ret smart koncept, som fx også bliver brugt af dygtige Bourgogne-producenter. I dette tilfælde har klasserne ligget i ca. 30 dage, inden det hele er blevet presset og smidt på neutrale fade. Det giver vinen en ravgul farve, og en tanninstruktur og mundfornemmelse, der minder mere om rød end hvid vin.

Det er vidunderlig vin. Lyse rosiner, lidt acetone og et nærmest karameliseret udtryk i næsen. Men samtidig er det også køligt og elegant og friskt. Det er selvfølgelig også en smule oxyderet, men det ligger kun som en smuk undertone. Det er virkelig spændende at indsnuse, og det bliver bare endnu sjovere i munden.

For her er der eksotiske frugter, igen lidt kølige rosin-noter og en helt fantastisk struktur. Det minder mig om Sepp Musters amfora-vin, Erde, men i dette tilfælde er stilen mere let og smooth. Det er frydefuld vin med enorm kompleksitet og elegance. Det er både vildt og skørt, men det er også easy drinking og læskende. Det er orangevin der udfordrer, uden at være flydende galimatias.

Hvis du nogensinde kommer indenfor 150 kilometer af The Natural Process Alliance, så må du gerne tage vores termoflaske med og fylde den op med disse fantastiske safter. Av, av, av, hvor er det godt. Amerikansk juice FTW.

0 comments:

Post a Comment

Du er meget velkommen til at kommentere på dette indlæg. Også hvis du er vred, men helst hvis du ler.