... and the home of the braaaaave.

Vi har bashet nogle amerikanske vine på det seneste. Altså, det var de sådan set selv udenom, da de var så håbløst overgjorte, at de nærmest var udrikkelige. Gæret vindruesaft aldeles skjult i kaffe- og chokoladenoter, som skal konsumeres med kniv og gaffel. Men det er ikke fordi, at vi hader amerikansk vin. Slet, slet ikke. Jeg drømmer stadig om vinene fra Lynmar og AlphaOmega. Og nu kan jeg tilføje en nye vin til min amerikanske drøm.


Saralee's Vineyard (RRV) 2007, Joseph Swan Vineyard

Jeg købte denne vin, da jeg var i San Francisco for snart halvandet år siden. Jeg forklarede de gode folk hos KL Wine, at jeg gerne ville have en nogenlunde kølig Pinot Noir med hjem. Og efter hyggeligt snak frem og tilbage, endte vi med den her vin. Heldigvis.

For Joseph Swan er sgu en gæv amerikaner. Han er nemlig ikke bange for at vise sine druers sande karakter frem og blot bruge træet til at danne en ramme om festen. Det er vidunderligt og forfriskende, og måske fortæller det historien om, at Russian River Valley bare er 1.000 gange mere interessant end vinens Walt Disney i Napa.

Vinen er lavet på Pinot Noir, og som navnet indikerer, er de dyrket på Saralee's Vineyard. Og det spiller bare fra start til slut. Allerede da jeg hælder vinen op, er jeg glad. Den er nemlig helt lys og fin. Og nærmest brunlig. Og det er sgu ikke så klassisk amerikansk. Næsen er super flot med tranebær, jordbær og svampe. Og i munden er det bare vidunderligt.

Mundfornemmelsen er ret let, men samtidig er det vin med rigtig meget power. Syren spiller en nærmest monoton lys overtone igennem hele forløbet, hvor kirsebær, alderen og et snert af træ spiller de andre toner. Det er flot musik i min mund. Virkelig veludviklet vin, der i min optik ikke bør ligge meget længere, før den mister sin balance og bliver for slap.

Det er både en stille vin (særligt i amerikansk målestok), men samtidig er det også virkelig koncentreret og intens vin. Og med helt urimeligt elegant syre. Jeg elsker det, og jeg er trist over, at jeg ikke købte flere i San Fransisco, for jeg kan ikke umiddelbart finde en importør af denne smukke saft i Danmark.

Jeg smider 93 vinsvinsvinøse point efter denne amerikanske perle fra den russiske flods dal. Hvorfor man nogensinde kunne finde på at overdøve så fin frugt i kamp-roasted eg, er mig en gåde. Køb, køb, køb (også til mig), hvis du kommer i nærheden af den. Den står til cirka 200 danske dollars. Og det er sgu en fin pris.

0 comments:

Post a Comment

Du er meget velkommen til at kommentere på dette indlæg. Også hvis du er vred, men helst hvis du ler.