Vin i Paris - en guide

Le Baratin
3 Rue Jouye-Rouve
75020 Paris

Beskrivelse: Ganske ny vinbar og restaurant med fokus på simple udtryk i maden og naturlighed i vinen.  Indretningen er hyggelig og minder om lidt Luns med rengøringshjælp. Til forret fik jeg en terrine af grisenæse, men en syrlig grøn klat klæbrig kærlighed ovenpå. Hovedretten bestod af braisseret svin med kikærter, gulerødder og braseringslage. Alt smagte piv-skarpt, og servicen var dejlig tjep. I glasset fik jeg to uspecificerede vine fra Anjou, som begge smagte fucking fryd. Regningen lød på 30-40 euro.


Le Grand 8
8 Rue Lamarck
75018 Paris

Beskrivelse: Det her er en af mine absolutte favoritter – i verden. Maden er simpel, servicen er urimeligt venlig og så er både vinkortet og stemningen frydefuld. Til forret fik vi grønne asparges med lidt parmesan og olie på. De to hovedretter var henholdsvis svin og lam. Det første med gulerodspuré og kål til. Det andet med kartofler og selleripuré. Og især lammeretten sad lige i skabet - på den helt ukrukkede måde. Til maden drak vi Mosse fra Anjou (Cabernet Franc), og det smagte decideret vidunderligt.


Le Chapeau Melon
92 rue Rébeval
75019 Paris

Det startede som en vinbutik. Så prøvede de at lave mad hver tirsdag. Og nu er det en rigtig restaurant, der sælger vin ud af huset. Meget, meget flot vin. Serveringen består af tre retter. To forretter (du kan vælge i mellem fire) og en hovedret (du kan vælge mellem to). Vi var to mennesker, og det passer med, at vi prøvede samtlige seks retter.

Første runde var Vitello Tonato, der lidt lignede bræk men smagte himmelsk, og rå makrel med sesam, agurk og svampe. En helt vidunderlig ret. Næste forretsrunde stod på foie gras med kål og consomme, og en svampesuppe med stegte shitake-fætre. Igen vidunderlig mad. Hovedretterne var brandade og noget andet, jeg har glemt.

På vinsiden prøvede vi to ting. Først en Chenin fra producenten Saboterie i Vouvray. Årgangen var 1999, og fuck, hvor smagte det godt. Som en blanding mellem stor Bourgogne og gammel Riesling og Marie-kiks. Helt vidunderligt. Og helt vildt, at det blev solgt til 5,50 Euro pr. glas. Derefter købte vi en flaske italiensk(!) orangevin, som virkelig var et hit. Lavet på friulisk Tokaj og Verduzzo. Det smagte bare intenst og frugtigt og ikke-oxyderet. Så flot vin, der nærmest mere var rødvin i sin struktur end hvid.

Skynd dig til Paris, og ta' på Bowlerhatten.


Au pied de barrique
107 rue des Couronnes
75020 Paris

Vi nåede aldrig at spise derinde. Eller tage billeder. Faktisk fik jeg bare et enkelt glas argentinsk (!) naturvin, som var rigtig fint. Men man kan godt spise herinde, og det tror jeg er sygt hyggeligt. Der er plads til 10-15 mennesker, og det hele er lidt trashet på den rare måde.

Men stedet og ikke mindst Damien, som driver steder for sin ven, der pludselig tog til Sydfrankrig, fortjener masser af street cred. Det var Damien, der sendte mig på både Le Baratin og Le Chapeau Melon, og han tilbød mig en tur rundt på Paris' bedste vinbarer, hvilket vi dog ikke nåede. Og han foreslog også, at vi tog på Chateaubriand til en vinsmagning den lørdag, hvor jeg desværre skulle flyve hjem.

Virkelig cool fyr, virkelig skævt og rart sted, og så var der masser af fin vin på hylderne. Ta' derhen. Om ikke andet for at finde ud af, hvor de nye seje vinsteder ligger.


Le Verre Volé
67 Rue de Lancry
75010 Paris


Jeg er måske den sidste vinblogger i verden, der fortæller om dette sted. For hypen har allerede været forbi Le Verre Volé og deres fokus på nature. Men det er satme også fuldt berettiget. Maden er vidunderlig på den Manfred'ske måde, og så er vinen fucking svedig.

Jeg fik blækspruttearm med syltet kål, kammuslinger med smør og trøffel og en pufdejsfrittet kulmule. Særligt blæksprutten var helt vidunderlig, men den franske fortolkning af fish'n chips sad også lige i skabet. Ligesom vinen gjorde det.

Til at starte med fik jeg et glas frisk hvid lavet på Chenin. Sprødt og skarpt. Den perfekte aperitif. Derefter fik jeg det skønneste glas rød - måske turens bedste -, lavet på Pinot D'Aunis. Producenten nævner jeg ikke endnu, det kommer i et senere indlæg. Men hold dog kæft, hvor skal det bare være min sommervin FTW. Det blev også til et glas fra Anjou, som selvfølgelig smagte fryd.

Do belive the hype! Det er en fantastisk restaurant, bar, butik og vinnørdningsgeschäft. Afsted med dig!


Les Caves Augé
116 Boulevard Haussmann
75008 Paris

Måske er det her verdens fedeste vinbutik. Både for Bourgonge-folket, naturalister og vinfætre generelt. Butikken er fra 1850, og det er noget af støvet derinde sikkert også. Det er en mørk og vidunderlig butik med vin fra top til bund. Mange af vinene kan du også få i Danmark (mon ikke der er nogle danske importører, der er blevet pænt voldsomt inspireret hos Augé? Oh yes.), men så er der også lige 9 millioner flasker, som du ikke kan få på vores breddegrader.

Jeg brugte 45 minutter på bare at gå rundt og glo. Og så købte jeg en enkelt flaske, som jeg nok skal fortælle om en dag.


Clamato
80 rue de charonne
75011 Paris

En lillebror til den mere berømte Septime, som ligger lige ved siden af. Men der er ikke meget lillebrorsagtighed over Clamato. Det er en urimeligt skarp fiskerestaurant med et lige så urimeligt skarpt naturvinskort. Man kan ikke bestille bord, så det er bare med at troppe op. Lørdag ved 14-tiden fik vi (nogenlunde heldigt) plads med det samme, og så gik det helt amok i lækkerhed.

Vi lod vores dygtige tjener bestemme, hvad vi skulle spise, og så blev det til cirka 10-12 serveringer i stor forretsstørrelse. Østers med hjemmelavet tabasco, kammuslinger, friterede krabber, rillette lavet på torsk, rimmet kuller med citronskal og en masse andre ting. Og der var ingen svipsere. Alt var pivskarpt tilberedt, tilsmagt og anrettet. Det var virkelig en overdådig fest af velsmag og elegance, og Clamato er helt klart allerede en af mine absolutte favoritrestauranter.

---

For filan. Skynd dig dog forhelvede til Paris.

0 comments:

Post a Comment

Du er meget velkommen til at kommentere på dette indlæg. Også hvis du er vred, men helst hvis du ler.