Tjekkisk sjask og træ

Som tidligere skrevet er Tjekkiet stadig et nogenlunde nyt vinland, da kommunisttiden ikke indbød til flotte vinøse udskejelser. Som det står skrevet i Den Store Vinbog af Hugh Johnson og Jancis Robinson:

Tjekkiet (...) synes forudbestemte til at lave god vin. Men i lang tid har potentialet dog være mere inspirerende end virkeligheden, der alt for ofte består i en kedelig liter tynd Müller-Thurgau.

Selvom jeg ikke smagte Müller-Thurgau, så passer beskrivelsen nu alligevel meget godt på de to følgende vine.


Veltlínské zelené 2011, Regina Coeli

Jeg er virkelig glad for Grüner Veltliner. Og på Vinograf fik jeg en tjekkisk perle på denne drue. Den aromatiske og vilde næse. Spillet mellem sødmen og syren og den generelle fest i munden. Jeg elsker det.

Men i det her tilfælde er der ikke meget fest. Der er nærmest ingenting. Der kommer absolut ingen duft op af glasset. Og i munden er det en ren party killer. Det er urimeligt vandet. Jeg tror aldrig, jeg har smagt en tyndere saft. Samtidig er syren altdominerende på en både ubehagelig og insisterende måde. Det er pivskidt og med en bare nogenlunde kritisk vinøs optik udrikkeligt.


Frankovka 2009, Vinařství Maňák

Man bør altid være nervøs, når der på etiketten står, at vinen har ligget på barrique. Okay, nervøs er ikke ordet, men man må i hvert fald forberede sig på, at vinen nok smager en hel del af træ. Og sådan er det også her. Allerede i første indsnusning sender næsen beskeder til hjernen om, at vinen formentlig har ligget på fad, sauna og snedker.

Og i munden fortsætter splinterne. Hold da op, hvor den her vin smager af træ. Den skriger på Gori, samtidig med at et sløjdværksted holder åbent hus i mine kinder. Der er absolut ingen noter af frugt eller skyggen af Blaufränkisch-kendetegn.

For mange vil det være nemt nok at drikke denne vin. Den smager ikke dårligt. Men det er virkelig ikke interessant vin. Alle ideer om terroir eller personligt udtryk er druknet i savsmuld. Det er nærmest vulgært og en virkelig en skuffende oplevelse.

0 comments:

Post a Comment

Du er meget velkommen til at kommentere på dette indlæg. Også hvis du er vred, men helst hvis du ler.