Naturvinsrating


Det har stået på længe, og det kommer til at blive ved i en rum tid endnu. Diskussionen mellem ekstremisterne i naturvinsskyttegraven og dem i den konventionelle (maskinudgravede) jordhule. Det er som regel en ganske kedelig diskussion, som handler meget lidt om vin og mere om "al vin er naturlig, og derfor kan I ikke kalde det naturvin" og "min krop kan slet ikke tåle konventionel vin". Det handler alt for sjældent om vinifikation og grader af manipulation (som al vin jo undergår), og konstruktivt er det sgu nærmest aldrig.

Jeg tror, at jeg er De Radikale i det her spørgsmål. Jeg har holdninger, der omfavner begge sider af midten. Jeg synes, det er sjovest at drikke naturvin, fordi det er udfordrende og fyldt med liv. Men jeg bliver sgu også så deprimeret, når jeg får en vin, der er helt vildt oxyderet og skæv. På den konventionelle side er der jo herre-meget herre-god vin, som jeg med stor fornøjelse slubrer i mig. Og ikke alle smider grimme ting i deres mark og/eller vin. Men jeg synes også tit, at konventionelle vine er lidt kedelige og mangler noget sprælsk.

Folk der kun drikker naturvin er ofte ret irriterende. Folk der nægter at drikke naturvin irriterer mig også. Men til den sidste gruppe er der faktisk hjælp at hente, hvis de har lyst til at bløde lidt op (og det burde de!). For jeg kan godt forstå, at folk ikke gider at drikke maling med eddike. Men jeg kan ikke forstå, at de nægter at drikke naturvin generelt.

Fiona Beckett har en blog, der hedder Wine, naturally. Ja, den er ganske pro-natur, men hun har lavet et smart system, som kan hjælpe tvivlerne og novicerne. Hun inddeler nemlig al sin vin i tre overordnede farvekategorier.

GRØN: Vine som nærmest ikke adskiller sig fra vellavede konventionelle vine. Det kunne være Fulvio Bressans EGO-vin eller Occhipintis vine.

ORANGE: Lidt mere udfordrende vine, hvor der er elementer i smagsprofilen, som kræver lidt tilvænning. Det kunne være Juste Ciel 2010 fra La Petite Baigneuse.

RØD: Her taler vi Jean-Marc Brignot. Sherry i maling. Altså vine som kun hard-core naturvinsfantatikere vil synes om.

---

Her er der forresten en ret fin og ganske grundig artikel om naturvin i Danmark. Og eller ser det bare at få drukket nogle grønne, orange og konventionelle vine.

2 comments:

Piu Rosso said...

Hej Tue, rigtig fin post! Jeg deler dine standpunkter, og tak for interessante links.
Thomas på Mad about wine har i øvrigt skrevet et - synes jeg - smukt og personligt indlæg i debatten her:
http://madwine.blogspot.dk/2012/01/why-i-like-natural-wine.html

VH Niels

Tue said...

Hey Niels.

Tak for det, og tak for et super link!

Hold forresten øje med bloggen. Vi går snart all in på Nerello Mascalese. Bom.

Tue

Post a Comment

Du er meget velkommen til at kommentere på dette indlæg. Også hvis du er vred, men helst hvis du ler.