Kampen om smagen

Jeg har en virkelig sej og sød svigerfar. Men på et enkelt punkt har vi svært ved at forene vores holdninger. Og det er i spørgsmålet om vin. For godt nok får Adam sin vin leveret af en særdeles effen mand, der har indkøb af vinøse glæder som sit hovederhverv. Men der mangler sgu noget diversitet og elegance i juicen, synes jeg.

Jeg elsker dog virkelig denne vinøse diskussion. For det er jo helt fair at foretrække rustikke og lidt alkoholtunge vine fra Italien. Det er der satme mange danskere der gør. De smager sådan set også rigtig fint - og går godt til meget mad. Men det kan altså ikke forhindre mig i at prøve at smide lidt balance og finesse ind i vinbilledet. For det er sjovt at være uenig i noget så subjektivt (og overfladisk) som vinsmag.

Derfor begaver og introducerer jeg Adam for en del – for ham – ny vin. Det går som regel halvdårligt. "Det er sgu lidt tyndt, det her" er en klassiker. Ikke at han ikke sætter pris på vinene, og han forsøger også at forstå dem (ish). Han foretrækker bare sin egen.

I dag prøver jeg en ny taktik, dog. Jeg vil både udvikle hans horisont - som altid er at trække den i et lidt lettere udtryk. Men jeg har også taget en alkoholtung italiener med, som burde falde i hans smag. Her er druen dog formentlig ganske ny for ham.


Det udfrordrende valg er J. J. Adeneuers fine NO. 2 fra 2011. En kølig tysk spätburgunder, som vi også har haft på tapetet i Bizon (hvorfor fanden er du egentlig ikke medlem af den vinklub endnu?) i en lillebror-udgave. Ikke lige Adams stil. Men måske et godt billede på, hvordan finesse og kølighed kan være rigtig rart - ja, faktisk hamrende godt.

Den anden vin er fra Sardinien, og den skulle der gerne være en del mere power i. Agricola Punicas Barrua fra 2009. Den er lavet på omkring 85% Carignano, som er mere kendt fra Frankrig (Languedoc) og på fransk bare hedder Carignan. Men her taler vi om en vin, der har fået masser af sol og varme, og det kan Adam sgu godt li'. Svulstig og karakterfuld vin.

Det bliver en god mandag aften, tror jeg. Om det flytter nogle af mine eller Adams præferencer er svært at vurdere. Jeg oddser på nej. Og i weekenden kommer der et indlæg om det, sammen med resten af NM-anmeldelserne.

0 comments:

Post a Comment

Du er meget velkommen til at kommentere på dette indlæg. Også hvis du er vred, men helst hvis du ler.