Baggrund: Nerello Mascalese

På lørdag tester Vinsvin en række sicilianske vine lavet på niche-druen Nerello Mascalese. En drue som – sammen med Frappato – burde være den syditalienske øs hofdrue i stedet for Nero d'Avola, som i min optik godt kan blive lidt kluntet (hvis den ikke er lavet af Gulfi!).

Nå, men fordi vi i den kommende tid kommer til at blogge en hel del om Nerello Mascalese, så vil jeg lige komme med en nogenlunde kortfattet baggrundsartikel om druens entry på verdensscenen.

---


For at forstå Nerello Mascaleses opblomstring i vinverdenen må man først forstå Siciliens vinøse virkelighed og Nero d'Avolas internationale opblomstring. For i mange år blev Sicilien slet ikke betragtet som et sted, hvor man overhovedet kunne producere bare nogenlunde ordentlig vin. Der blev godt nok produceret rigtig meget druemost, men nærmest hele produktionen blev solgt som bulk eller til destillerier. Der var godt nok nogle få producenter, som lavede aldeles gode ting, men de druknede i bulken, om man vil.

Men i stedet for at gøre som mange andre vinproducerende områder, der gerne vil markere sig på verdenskortet (ja, vi kigger på dig, Chile), så begyndte de gode sicilianere ikke at skamplante kendte druer, som fx Cabernet Sauvignon eller Pinot Noir. De holdt fast i deres egne druer og oplevede, at Nero d'Avola havde egenskaberne til at ramme et ret bredt og internationalt segment - samtidig med at den var unik for øen.

Vinene på Nero d'Avola havde bred appel - ikke mindst fordi de var ganske vellavede –, men de brandede også Sicilien som en ø med et unikt druemateriale og terroir. Og på den måde er det altså Nero d'Avola, der har skabt platformen for den markante internationale bevågenhed, som sicilianske vine – på fx Frappato og Nerello Mascalese – oplever for tiden.

Og dermed er vi tilbage til Nerello Mascalese. En drue, der også har en (inferiør) søster ved navn Nerello Cappuccio, med hvem den ofte bliver blendet med. Nerello Mascalese har været dyrket omkring vulkanen Etna i mindst 200 år. Den har det godt i den vulkanske jord og producerer særligt godt i højere luftlag - helt op til 1000 meter. Men på trods af den lange historie på vulkan-øen, så er Nerello Mascalese formentlig ikke indfødt sicilianer. Studier viser, at den på en eller andet måde er et afkom af Sangiovese (og nogle andre uidentificerede druer). Og druen er altså formentlig kommet oprindeligt fra fastlandet. Faktisk viser det sig, at fx Frappato og Gaglioppe også er beslægtede med Sangiovese og på den måde altså også i familie med Mascalese. De har satme nogle tætte og knudrede familieforbindelser på Sicilien


Nerello Mascalese modner sent og bliver først hostet i midten af oktober. Det er ret usædvanligt i det varme Sicilien, hvor mange druer allerede bliver høstet i august. Druen peaker som sagt på Etnas vulkanske skråninger, men den bliver efterhånden lavet på hele øen i ganske varierende kvaliteter. Vinstokken er ofte lavet med Alberello-teknikken. Det betyder, at stokken står som en busk på en fri stamme.

Navnet Mascalese kommer forresten fra Mascali-området ved Catania. Og den er hovedingrediensen i to DOC'er, nemlig Etna DOC og Faro DOC, og selvfølgelig i en masse IGT'ere.

Når Nerello Mascalese bliver lavet godt, beskriver kloge folk den som at have strukturen fra Barolo og elegancen fra Bourgogne. Av, av. Der er solide tanniner, men også en silkeblød mundfornemmelse. I næsen er der mørke kirsebær, solbær og tobak. Derudover har de ofte noget jordet over sig og høj syre. Yes, det bliver en god dag på lørdag.

Hvis du har lyst til at smage Nerello Mascalese fra Etna skal du tjekke H. J. Hansen, BB Vinimport og Terroiristen ud. De har skarpe ting.


0 comments:

Post a Comment

Du er meget velkommen til at kommentere på dette indlæg. Også hvis du er vred, men helst hvis du ler.