2008 Passopisciaro, Andrea Franchetti

Denne vin er fra H. J. Hansen, som på deres hjemmeside skriver, at dråberne er lavet af kulthuset Tenuta di Trinoro. Det passer ikke helt, dog. For Tenuta di Trinoro er Andrea Franchettis vinhus i Toscana (som også strækker sig ind i Lazio og Umbrien), og disse fine dråber er jo lavet på Sicilien, hvor Andrea Franchettis hus altså hedder Passopisciaro.

Franchetti startede som vinmager i starten af 90'erne og var forinden vindistributør i New York. Så købte han et hus i Toscana, og derfra tog det fart. Han fik sin skoling i vinproduktion i Bordeaux, og så har Jancis Robinson vist en mindre crush på den gode Franchetti, som hun beskriver således:

Andrea Franchetti looks like a youthful Yves Saint Laurent, complete with impressive height, heavy specs, mop of tow hair and out-of-focus look. Det kan du så selv bedømme her.

Derudover har Franchetti også en restaurant i Rom, og så er han gode venner med den danske vinguru, Peter Sisseck.


2008 Passopisciaro, Andrea Franchetti

Druerne vokser i 500 til 1.100 meters højde på 70-100 år gamle stokke. Under modningen er druerne blevet sprøjtet med Sulphur, kobber, propolis og C-vitaminer. Og hvordan ved jeg det? Det fortæller de gode folk fra Pasopisciaro sgu selv på deres hjemmeside. Det er fandme i orden, for det viser, at de ikke skammer sig over at være en konventionel vinproducent. Og det er der sådan set heller ingen grund til.

For det er en virkelig flot vin. Den har godt nok en lidt nature-næse med noter af sherry. Det er ukontrolleret på en kontrolleret måde, og det er virkelig interessant at analysere og sætte ord på.

I munden fortsætter den stille note af sherry, men det er først og fremmest en fantastisk fin syre der præger herlighederne i mundhulen. Der er også lyse røde frugter og en dyb tone af mandel. I afslutningen får syren igen overtaget, og det er en ret lang (men på ingen måde kedsommelig) slutning.

Jeg ville rigtig gerne gensmage denne vin, da den kom til at stå en lille smule anonymt i mellem nogle meget burgundiske og nogle meget skøre vine. For jeg tror på ingen måde, at det er en anonym vin. Tværtimod. Så de 89 point, vi smider efter vinen, ville under andre omstændigheder måske være endnu bedre.

Du kan købe den her, hvor den koster 240 dask, og så må du meget gerne skrive til os, hvad du synes om den!

0 comments:

Post a Comment

Du er meget velkommen til at kommentere på dette indlæg. Også hvis du er vred, men helst hvis du ler.