Kan næsten ren Mourvedre smage godt?

Ja, åbenbart, hvis det kommer fra Bandol. For her har Mourvedre været dyrket længe og her trives den fantastisk. Jeg kendte ikke meget til vinområdet Bandol, hvis overhovedet noget, indtil jeg fornyelig var på et efterårsvisit i Paris.

På vinbaren Willi’s Winebar fik jeg serveret et glas fra Bandol, producenten hed Jean Pierre Gaussen, og det smagte mig aldeles godt. Det var lavet på 95 % Mourvedre. Bom. Normalt er man sgu da ret sjældent (læs: ALDRIG) oppe at ringe over Mourvedre. Er man?

Appellationen Bandol ligger i Provence og har navn efter havnen Bandol. Og hvis man vil have seriøs vin fra Provence, så er det Bandol pilen peger på. Her er kvaliteten overbevisende. I hvert fald i det vin, jeg har smagt.

Faktisk er Bandol et af de ældste vinområder i Frankrig. De første vinplanter blev plantet af grækerne, samtidig med de grundlagde Marseille, hvilket er cirka 2.600 år siden. Bandols beliggenhed ved havene gjorde, at vinene herfra blev skibet ud i store dele af verdenen, både af grækerne og Romerne.


Bandols røde vine er nu om dage blevet kendt for sine karakterfulde, frodige og krydrede smag, men der laves også en del rosé og lidt hvid. I dette indlæg vil jeg holde fokus på de røde, for de virker til at være de mest interessante. Der findes cirka 1.400 ha. vinmarker i Bandol. Det er altså ikke et voldsomt stort område, men alligevel bliver der proppet cirka 5 millioner flasker hvert år. Til sammenligning bliver der i Rhone eksporteret omkring 115 millioner flasker om året. Per Pallesen jubler stadig, når han går ned i banken.

Bandol AOC består af 8 kommuner. I nordvest ligger La Brulat og Saint-Cyr-Sur-Mer. Her produceres vine i den lettere stil. Der findes også flere områder i Bandol, hvor jorden primært består af rød ler. Det giver Mourvedre væsentlige flere tanniner, end man normalt oplever, og derfor blander man oftest 10% Grenache i vinen i disse områder.

Den relativt ufrugtbare jord i Bandol gør også, at udbyttet per plante konstant forbliver lavt og kvaliteten ofte tilsvarende høj. Jorden i Bandol består altså primært af kalksten, rød ler og sand, så rødderne skal langt ned for at hente vand. Det er man glad for som vindrikker. For jo vanskeligere betingelser en plante har (uden at den dør, selvfølgelig), desto mere intens bliver druens i smag. Det giver også en udpræget smag af terroir, siger de kloge.

Normalt er Mourvedre en drue, som bliver brugt i diverse blends, hvor den vel nok er mest kendt fra Rhone og deres GSM-blend. Grenache-Syrah-Mourvedre. Mourvedre modner stort set hvert år i Bandol, fordi klimaet her er så varmt, og markerne ligger i læ for den kolde vind. De fleste andre steder i verden når Mourvedre sjældent at modne nok. Derfor virker den oftest ret kedeligt, og derfor overskriften på dette indlæg.

Bandol er det eneste sted i Frankrig, hvor de røde vine er domineret af Mourvedre. Der findes i området en regel om, at alle røde vine minimum skal bestå af 50% Mourvedre og mange producenter bruger signifikant mere, gerne op til 90 %. Typisk består de sidste 10 % af enten Grenache eller Cinsault. Vær at bemærke er også deres regel om, at det er forbudt at bruge mere end 15 % Syrah eller Carignan.

Kælderteknikken i Bandol er traditionel, og der er tilmed krav om, at alle rødvine skal ligge mindst 18 måneder på fad inden frigivelse. Dermed er vinene forholdsvis drikkevenlige, når de bliver frigivet, men god Mourvedre skal ligge omkring 10 år, før den er i virkelig topform.


Bandol Rouge Longue Garde 2007, Jean Pierre Gaussen

Vinen består af 95 % Mourvedre og 5 % Grenache. Det er naturgæret i 15 dage med skallerne. Jean Pierre Gaussen startede med blot 1 hektar, men over årene er det blevet til flere. Sammen med sin kone har han plantet alle stokkene selv, hvor de ældste ligger på 50 år og størstedelen på 30 år.

Jean Pierre er old school og laverne vinene på sin helt egen måde. Som sagt går han naturgærsvejen og tilføjer heller ikke noget andet kunstigt i kælderen.

Vinen har en mørkerød farve med et lidt brunt skær. I næsen er der blommer, brombær, læder, lidt kanel samt animalske noter. Flot samspil mellem syre og tannin. Jeg er især overrasket over så meget syre, der findes i vinen. Og jeg elsker syre.

Det er rustik vin, så hvis du er træt af de lette røde naturvine fra Jura, som du har tæsket igennem hele sommeren, så er det her et godt område at gå vinteren i møde på. 91 point fra Vinsvin. Prisen ligger på ca. 200 DKK i Paris. Bliver desværre ikke importeret i DK endnu, hvilket er møghamrende ærgerligt, for jeg vil gerne smage igen.

4 comments:

Anonymous said...

Tror aldrig jeg bliver træt af rød jura.

Drud said...

Ha ha, det har du nok ret i. Nogle gange trænger jeg bare til lidt mørkere safter. Det er ikke fordi jeg behøver, men fordi er trænger.

Anonymous said...

hej

Vi har forhandling af gaussen vine. vi har årgang 2004, 1999 og den helt fantastiske årgang 2001.
vi er en lokal forhandler fra herning, som enter vine selv.
hilsen

svend
sg@isi.dk

Drud said...

Hej Svend

Sikke en god nyhed, har I en hjemmeside?

Mvh
Drud

Post a Comment

Du er meget velkommen til at kommentere på dette indlæg. Også hvis du er vred, men helst hvis du ler.