Gæsteblogger om Barolo

I anledning af at vi lige har anmeldt den gode Søren Franks nye bog om Barolo, så har vi sgu også lige fået en anden Barolo-dreng til at give os og dig et lynkursus i området.

Vores gæsteblogger er den altid gode Magnus Gerbola, som er halvdelen af den fine hjørnevinkælder ved Israels/Palestinas Plads med navnet Gerbola Vin. De har forresten måske Danmarks flotteste online-butik, og de er også på Facebook. Og så har Gerbola Vin en virkelig flot Barolo-portefølje, så tjek dem ud.


BAROLO - en introduktion

Barolo er navnet på en landsby og en vin, der har hjemme i Langheområdet i Piemonte. Vinene er altid lavet på 100 % nebbiolodruer, som skal komme fra Barolo kommune eller de ti omkringliggende kommuner sydøst for byen Alba.

Barolo har i mange år haft kultstatus og er blevet dyrket af en mindre skare af vinelskere og hærdede ganer. Med en ny generation af vinbønder har vinene ændret sig, og de seneste 25 år er vinene generelt blevet mere koncentrerede og folkelige. Vinene er dog stadig meget kraftige, komplekse og med en markant mængde tanniner, men bag dette er den mest vidunderlige duft og smag, der ikke har sin lige i hele den vinøse verden.

Som unge er vinene lidt barske i udtrykket, men lagringen får vinene til at folde sig ud både i duften og smagen. Ja, faktisk også farven, der bliver endnu varmere og endnu lysere med alderen. Den nye skole af barolobønder (modernister, red.) har bl.a. arbejdet med forkortelse af macerationstiden og skiftet de store tønder - botti - ud med små, nye fade - barrique - for at gøre vinene mere tilgængelige i en ung alder.

KOMMUNERNE

La Morra

Når du besøger Barolo-området er La Morra på mange måder det rigtige sted at begynde - både geografisk og vinmæssigt. Hvis du kommer kørende fra Alba, møder du først dette relativt store område i den nordvestlige del af Barolo-appellationen. La Morra står for de mest burgundiske og feminine vine, relativt lyse, bløde og tidligt udviklede. Smidige og forførende. De seneste 25 år er der blomstret mange nye, unge producenter frem i La Morra.

De bedste vinmarker er Arborina, Brunate, Conca, Gancia og Rocche dell’Annunziata.

Der findes mange fremragende producenter i La Morra - her er nogle af dem: Altare, Boglietti, Molino, Revello, Veglio og Voerzio.


Barolo

Barolo er navnet på landsbyen, der har givet navn til appellationen. Byen er det historiske centrum og ligger syd for La Morra i den vestlige del af barolozonen. Jordbunden er grundlæggende den samme som i La Morra, og vinene minder også en del om hinanden. Vinene er således også til den elegante, feminine side og er relativt lette at drikke. Sammenligner man kvaliteten de fem hovedkommuner i mellem, er der længere mellem de store oplevelser i Barolo, end der er i de fire andre kommuner.

De bedste vinmarker er Bricco Viole, Cannubi, Cerequio og Sarmassa.

Bartolo Mascarello, Sandrone og Vajra er blandt denne kommunes bedste producenter.

Castiglione Falletto

En lille kommune i hjertet af Barolozonen med La Morra og Barolo vest for og Monforte og Serralunga d'Alba øst for. Vinene er faktisk også en vidunderlig blanding af de klassiske træk fra nabokommunerne. Vinene fra Castiglione Falletto udmærker særligt sig ved deres exceptionelle gode duft, som er blandt de mest eventyrlige i hele verden.

De bedste producenter er Vietti, Cavallotto og selvfølgelig de to Scavinofamilier – Paolo Scavino og Luigi Scavino. Sidstnævntes vingård hedder Azelia.

De bedste vinmarker er Fiasco, Monprivato, Rocche di Castiglione og Villero.

Monforte d'Alba

I den østlige del af Barolo ligger Monforte d'Alba. Herfra er typisk potente, faste og koncentrerede vine, der konkurrerer med Serralunga d'Alba om at have det største lagringspotentiale.

Her er mange gode producenter, fx Clerico og Principiano.

Blandt de bedste vinmarker er Bussia, Le Coste, Ginestra

Serralunga d'Alba

I samme stil som Monforte d'Alba med mørke, maskuline vine, der har et langt liv med langsom – men fin – udvikling. For de bedste vine mere end 15 år på langs. Nebbiolodruerne fra Serralunga d'Alba bliver ofte brugt i de traditionelle Baroloer, hvor producenten blander baroloen fra hele zonen. Her bidrager serralunga-druerne med rygraden i vinene.

De bedste vinmarker er Boscareto, Falletto, Francia, Margheria, Rionda og San Rocco.

De bedste vine i Serralunga d'Alba kommer fra Azelia, Giacomo Conterno, Gaja, Bruno Giacosa, Pira og Ferdinando Principiano.

De øvrige seks barolokommuner hedder

Cheraso, Diano d'Alba, Grinzane Cavour, Novello, Roddi og Verduno.

1 comments:

Anonymous said...

Take care of one's own Dutch oven though taking holidays but prior to leaving. Accordingly, your kids can performance it really. Tangerine vegetable oil is a definitely profitable cleanser on top of that tinier money happen to be used with they citrus degreasers for further charge back carrying grime and dirt. This particular attributes electronic digital call, metal hole, a particular crunch dessert important and also its particular stove output can 900W. Your of your substance essential info acquiring all across your genital warts.

Feel free to surf to my blog post: fiesta toaster ts 2012 (toasterovensplus.com)

Post a Comment

Du er meget velkommen til at kommentere på dette indlæg. Også hvis du er vred, men helst hvis du ler.