San-jo-veh-zeh


Pian Del Ciampolo 2009, Montevertine

San-jo-veh-zeh - jeg elsker denne drue!

Lige siden jeg læste om huset Montevertine i Rene Langdahl Jørgensens bog: Vinmagerne i Toscana, har jeg haft urimelig stor lyst til at smage vinene derfra.

Montevertine har hjemme i Chianti/Radda og er kendt for at lave Sangiovese i en yderst let burgundisk stil. I lørdags åbnede jeg så deres Pian Del Ciampolo 2009, hvilket er deres entry level-vin. Og lad mig straks slå fast, det er fucking yummi (altså yummi som i godt).

Vinen er lavet på 90% Sangiovese, 5% Canaiolo og 5% Colorino. Vinen gærer på cementtanke, som er det eneste der dur, hvis Sangiovese skal forblive tro mod sit terroir. Det siger Montevertine i hvert fald. Herefter lagres den 12 måneder på store slavonske fade og slutteligt 3 måneder på flaske inden frigivelse.

Spændt hælder jeg saften op og noterer med det samme, at farven er helt utrolig lys. Sådan set-igennem-vinen-lys.

I næsen er der masser af lyse kirsebær, som ud på aftenen bliver til mørke og tunge Frederiksdal-kirsebær. I næsen er der også masser af mynte, altså virkelig meget skøn mynte, jordbær, lidt grenadine, tranebær og så fornemmer man støvet fra en nærvedliggende grusvej. Stilen er kølig og utrolig mineralsk. I munden er vinen let, frisk, saftig og indeholder masser af behagelig og præcis frugtsyre. Meget burgundisk i sin stil.

Jeg er KÆMPE fan af Sangiovese, når det er lavet sådan her. Og jeg glæder mig til at smage husets største vin: Le Pergole Torte, som forresten ligger i vinreolen og venter på mig. Hvorfor findes der ikke andre producenter i Chianti, der dyrker denne stil? Det gør der måske?

90 velfortjente point. Og der skal helt sikkert købes mere San-jo-veh-zeh fra Montevertine ASAP. Det kan man gøre hos Atomwine til 119 DKK

0 comments:

Post a Comment

Du er meget velkommen til at kommentere på dette indlæg. Også hvis du er vred, men helst hvis du ler.