Amatørbobler

To ud af fire vinsvin har en vinmark. Den er de glade for, og det ville jeg sgu da også være, hvis marken var min. For en vinmark - og dertilhørende vinproduktion - er jo om noget det optimale redskab i læren om vin. Problemet er dog, at det reelt set kun er inferiøre druesorter, som kan modne i Danmark, og derfor bliver vinen ofte også netop det. Til gengæld er det hamrende dyrt. Så hvor jeg sagtens kan forstå en dansk vinmark som hobby- og læringsprojekt, så giver det ikke så meget mening kommercielt i min optik.


Det gør æblecider til gengæld. For de ypperste æblesorter peaker jo netop i det danske klima, og med de urimeligt mange forskellige sorter, der groer overalt i baghaver og vejkanter, kan danske gærings-entusiaster sammensætte psyko-skarpe smagsprofiler, der på sigt burde kunne konkurrere med bobler fra hele af verden.


Og det vil Vinsvin sgu da gerne give et bud på. To bud, faktisk. Vi har nemlig startet en lille og ganske hyggelig konkurrence. Fynsk Æblecider vs. Amagerkansk Æblecider. Jeg står for Amager-udgaven, som vi høstede og mostede i går. 60 liter ren kærlighed. Det bliver en naturgæret, usvovlet og ufiltreret bastard ... hvis det altså lykkedes. For selvom vi (jeg og mine to svedige hjælpere) har prøvet at arbejde så rent som muligt, så er risikoen for eddike i stedet for cider ret stor, frygter jer.


Men indtil videre er jeg optimist, og efter at have gransket en del hjemmesider om cider endte jeg med denne blanding:

- 38 kg Cox Orange (sødt)
- 05 kg Filipa (sødt)
- 06 kg vilde æbler (sødt)
- 21 kg Aroma (surt)
- 15 kg Ingrid Marie (surt)
- 28 kg vilde æbler (bitter)


Vi har gæret de søde æbler og halvdelen af de bitre æbler sammen. Og så resten blandet i en anden tank. Ideen er egentlig, at det hele skal stikkes sammen til sidst, men det er meget smart, at kunne justere på syreniveauet til sidst, tror jeg. Du hører nærmere, når der sker noget.

0 comments:

Post a Comment

Du er meget velkommen til at kommentere på dette indlæg. Også hvis du er vred, men helst hvis du ler.