Truly Croatia

Kroatisk vin kender jeg ikke noget som helst til. Faktisk kender jeg mere til Grønlandsk atletik , og indtil videre høster de ikke mange medaljer eller blot presseomtale. Retfærdig sammenligning? Nej.

Nå, men jeg fik en vin fra Kroatien og er nu blevet lidt klogere på dette vinland. Kroatien ligger jo ud til Adriaterhavet, og de har faktisk en betydelig vinproduktion - og det har de haft længe. Det var de allestedsnærværende romere, som vist nok plantede nogle af de første stokke i landet. Måske kom grækerne lidt før, hvis du rigtig gransker historien. Det gør vi ikke. Sikkert er det dog, at den romerske Kejser Marcus Aurelius ønskede at plante vin i de erobrede lande, hvis jorden var til det. Den romerske hær bestod jo primært af bønder, og sådan nogle kan sgu godt lide vin. Det er deres krigsbenzin(?).


Kroatien kan deles op i tre vinregioner: Slavonien, som fokuserer på Riesling, Traminer, Silvaner og Zweigelt. I Istrien fokusere man på Cabernet Sauvignon og Merlot. Og ved kysten i Dalmatien laver de voldsomme vine på lokale druer. Heriblandt Vranac, Dingac og Plavac. Yes, prøv at sig det hurtigt efter hinanden.

Kroatisk vin er ikke så kendt i Danmark, og det skyldes, at de primært drikker det meste selv.


Nå, men til sagen. Jeg fik en Cabernet Sauvignon fra Istri. Inden jeg åbner den, tænkte jeg stor og klodset Cab, som har fået alt, alt, alt for meget varme. Men jeg bliver positiv overrasket. Der er en dæmpet næse med strejf af kirsebær, solbær, grøn peber og anis. Og i munden er det tørt og tætpakket frugt, men yderst tilgængelig. En cab som har sin egen stil og som (heldigvis) på ingen måde minder om en chilensk solbærbombe. Ganske godt.

Den får 86 point. Flasken er købt i Kroatien, og jeg ved ikke, hvem der importerer eller sælger kroatisk vin i Danmark. Men hvis du gør, så sig til.

0 comments:

Post a Comment

Du er meget velkommen til at kommentere på dette indlæg. Også hvis du er vred, men helst hvis du ler.