Frank og Sicilien

Et vinsvin har været på besøg hos den gode Frank Cornelissen på Sicilien. Naturvinisten Frank bor sammen med hans familie og hunden Lobo i byen Solicchiata – tæt på den 500.000 år gamle vulkan Etna, som stadig er i udbrud af og til. Derfor er der fucking lava-aske over det hele, så snart man bevæger sig lidt op i terrænet. Vinland? Yup!


Det er i sig selv en vanskelig opgave, blot at finde hans vingård i denne lille by. Det lykkes dog til sidst, og Frank tager glad imod os og beder os om at tage et smut med ham hen på vineriet. En ny årgang er nemlig ved at komme på flaske. Frank er altså pissetravlt, og alligevel ender han med at bruge ca. 3 timer sammen med os. Det er sgu svedigt, men Frank er satme også bare en venlig og selskabelig naturvinist.


Træer og Frank er ikke skide gode venner. Derfor er han ved at bygge et nyt vineri, hvor der ikke skal være skyggen af eg (eller bøg eller ask eller finér). Og alt gæres i kæmpe terracotta-krukker på 400 liter, som er gravet ned i jorden og omgivet af knust lava. Nogle gange gærer han også i store plastiktanke. Væggene er malet med en eller anden weird gær-venlig maling, hvilken han dog ikke er helt tilfreds med. Han mener ikke, han har den helt rigtige gærkultur i vineriet endnu. Så der skal nok males igen snart.

Som sagt mener hr. Cornelissen ikke, at træ og vin hører sammen. Træet tæmmer vinen i en forkert retning, siger han. Selv hans kæmpe presse skal skiftes næste år, da den er af træ. Det går ikke! Og han bruger selvfølgelig heller ikke noget svovltilsætning - eller noget som helst andet - i sin vin. Det er ren druesaft. Og alt sammen på lokale druer. Primært Nerello Mascalese, men også Carricante, Inzolia, Catarratto, Alicante og Nerello Cappuccio.


Markerne ligger på virkelige svært tilgængelige parceller på vulkanen. Det er små terrasser, hvor planter står som bush-wine også kaldet gobelet eller alberello. Og der sprøjtes kun i marken i meget fugtige år, og selv dér græder Frank næsten, når der bliver sprøjtet. Jorden er er meget fin og næsten pulveragtig. Og så er den sort, hvilken det skyldes Etna. Frank siger, det er super jord, og at vinplanterne stortrives, fordi der er så mange mineraler i jorden fra asken. Selv hans tomatplanter elsker denne jord.

Der høstes omkring 300 gram per plante, hvilket psyko-lidt. Men Frank beskærer stokkene benhårdt om vinteren, så de få druer, der får lov til at titte frem, får maksimal power. Høsten finder sted slut oktober og start november, hvilket er ret sent på Sicilien. Men Frank gør sgu vist bare tingene på sin helt egen måde.

Nerello Mascalese giver vine som minder om en blanding mellem Nebbiolo og Pinot Noir. Det vil sige, at det er en både struktureret og transparent drue, som giver fantastiske mineralske vine. Ja, du kan næsten dufte og smage lavaen.


Vinene gærer i op til 7 måneder - psyko-lang tid –, fordi han vil have den malolaktiske gæring overstået og for ikke at forstyrre naturens egen gæringsproces. Herefter presses saften og vinen lagrer yderligere i ca. 18 måneder, før der tappes. Dette giver vine som er ekstrem koncentrerede og komplekse med en ganske udfordrende syre. Det er ikke begyndervin, men det er hamrende tro mod sit terroir og naturen.

Vi smagte følgende herlighed:

MunJebel Bianco No 4 2007

Sløret orange farve, herlig næse med tørret frugter og blomster. Vinen gæres som rødvin med skallerne i nedgravede terracotta’er – igen uden nogen temperaturkontrol og selvfølgelig ingen svovl. Kompleks hvidvin som ikke alle vil kunne lide. Fin struktur og fantastisk frugtig og saftig.

Rosso del Contadino No 5 2007

Meget transparent i farven. I næsen virker den frisk med masser af lyse bær og krydderier og man kan svagt fornemme duften af lava. Elegant og smooth med masser af rode frugter. Slutter af med en lille bitterhed og skøn syrer.

MunJebel Rosso (fik ikke årgang skrevet ned)

Flot lys farve, virker meget ren i stilen. Masser af søde kirsebær vælter op af glaset sammen med krydderier og et stort skud lava. Læg dertil jordbær, læder og grøn urte te. Smuk og elegant vin, med meget stor kompleksitet. Behagelig syrer og laaaaang eftersmag. Jeg kan lide det.

Vi fik desværre ikke smagt hans topvin Magma, da han var løbet tør for denne vin i hans egen kælder. Men det ændrer ikke på, at det var et fantastisk behageligt og interessant besøg. Og hvis du er på Sicilien en dag, så fucking skal du besøge ham. Frank vil meget gerne have besøg og elsker at fortælle om sine vine. I Danmark forhandles Frank Cornelissen af Wine Wise og hvis du er heldig kan du få den på glas på Terroiristen.

0 comments:

Post a Comment

Du er meget velkommen til at kommentere på dette indlæg. Også hvis du er vred, men helst hvis du ler.