Bordeaux - Dag 1

Som jeg tidligere har skrevet, har SOPEXA af uvisse årsager valgt at tage mig med på deres Sommelier-tur til Bordeaux. En såkaldt uddannelsestur. Og hvad har jeg så lært på den første dag?

1. Holy motherfucking shit, hvor ved jeg bare absurd enormt meget mindre end alle andre i danskerflokken. Det er helt jammerligt.
2. Hvor er det rart at være på sommellier-tur i Bordeaux
3. Reperationsvin er et koncept, der sagtens kunne blive stort.

Nå, men på trods af min nu forfærdeligt tydeliggjorte uvidenhed om den vinøse virkelighed tillader jeg mig alligevel at kaste et par smagenoter på bordet:

Grand Listrac Medoc '03, '07 og '09

Mere uromantisk vingård skal man sgu nok lede i Ukraine for at finde. Hvis solen står godt på bygningen ligner det et østtysk lager. Og de her tre unge årgange er heller ikke særlig indbydende. Alle tre er meget grove i udtrykket. Frugten er tung, strukturen væk og tanninerne en del for voldsomme. Vi snakker 83 point og bange anelser for resten af turen.

Grand Listrac Medoc '90

Bom. Alderen har været rigtig flot ved vinen, der nu har fundet balance og finesse. Jeg finder animalske toner, mødding, fin frugt og lakrids. I munden er det ganske stramt og elegant med grønne toner. Jeg kan godt li' det. Det er sjovt, at opleve alderens virkning så tydeligt. 88 point.

Grand Listrac Medoc '78

34-årig gammel vin. Det kræver sgu god frugt at bære den alder, og det lykkedes måske ikke helt her. Det er ikke gået helt galt, men vinen har toppet. Frugten er dog fin nok i næsen, og der er stadig fine grønne toner i munden. Men der ligger og lurer noget eddike i baggrunden, og så forsvinder vinen rigtig hurtig i eftersmagen. Men et rigtig sjovt bekendtskab, der ikke skal pointificeres. Men svedigt nok.

Vieux Gabaray '09

En sød og charmerende - og hamrende ung - vinbonde (mandebaby!), der har overtaget vingården fra sin far. Hans vin er varm og krydret med en lidt spids frugt og en del eg. I munden er strukturen fin, og varmen fortsætter. Også her er der nogle græssede grønne toner, og så er der en fin saftighed. Men det er ganske personlighedsforladt i min optik. Og det er svært at se, hvad man skulle bruge det til. 85 point og et stille håb om, at der kommer mere kant i vinen, når vinbonden har været i puberteten og fundet sig selv.

Chateau Julia '10

En hamrende charmerende og igen ung vinbonde. Denne gang af hunkøn. Hendes vin har mørk frugt - kirsebær -, og lakrids i næsen. Det burde også være godt, for hendes vinmarksnabo er Latour. Snedigt. I munden er det flot struktureret og ganske saftspændt. Det løber ud i en elegant bitterhed. Det er rigtig fint, men i danskerflokken går der sgu lidt massehysteri i den, og der bliver købt en del flasker og kastet store ord efter saften. Jeg ville mene, at det mangler kompleksitet. Men en helt klart en fin afslutning på det officielle program i dag.

---

Det kommer billeder senere. Men nu skal der drikkes mere gæret saft og lades op til aftenens blindere og dermed yderligere smadring af mine illusion om at være vinnørd!


0 comments:

Post a Comment

Du er meget velkommen til at kommentere på dette indlæg. Også hvis du er vred, men helst hvis du ler.