Begynder-sangiovese og cab-phtalater

Sangiovese-druen er på nogle måder vinverdenens mug-ost. Det kræver tilvænning og viljestyrke at lære at værdsætte den. For når sangiovese er rigtig godt, er det også rigtig voldsomt. Enormt stramt, vildt komplest og hamrende intenst. Og derfor giver Le Difese rigtig god mening. Her er der nemlig tilsat Cabernet Sauvignon, og det gør denne vin markant nemmere at gå til. Ja, det er slags vinøs phtalat – bare uden at gøre dig steril. De gode folk hos Tenuta San Guido (yes, det er dem, der også laver Sassicaia) har altså komponeret en begynder-sangiovese. Og det er de sgu lykkedes rigtig flot med.


Le Difese 2010, Tenuta San Guido

I næsen fornemmer man straks stramheden fra Sangiovese. Men det virker stadig tilgængeligt , og frugten får masser af plads til at træde i karakter. Over tid toner der også lidt tobak og læder frem. Det er godt, det her.

Og det bliver rigtig skønt i munden, hvor vinen har en flot struktur, og syren langsomt og ganske elegant træder ind i smagsprofilen. Stramheden er der, men Cab’en får fjernet alle de skarpe Sangiovese-kanter, og Le Difese fremstår som en muskuløs vin, uden at være bombastisk. Smooth sailing hele vejen.

Vinen går under den ganske udvandede betegnelse Supertoscaner, men egentlig er det mere en begynder-Sangiovese. Og det er svedigt. Hvis bare alle introduktioner var sådan her. Og at vinen så samtidig udvikler sig særdeles flot i glasset er bare et ekstra plus.
Prisen ligger på 100 dask, hvis du køber 12 (yup, den er fra Philipson), og det kan du sagtens gøre. De skal nok blive drukket og værdsat – også af folk, der ikke elsker mug-ost.

Vi kaster 90 point efter denne frækkert og håber, at den kan være med til at åbne en verden af stram og urimelig skarp ren Sangiovese. Fx den her.

0 comments:

Post a Comment

Du er meget velkommen til at kommentere på dette indlæg. Også hvis du er vred, men helst hvis du ler.