Fri Vin 2012

To af vinsvinene tog til Østerbro for at drikke naturvin i weekenden til Fri Vin 2012. Alle taler jo fandme om naturvin for tiden (mange i hvert fald). Hvis man ikke er helt med på konceptet om natur- og biovin, har Gastro en ganske fin artikel om det her.

Og det var et svedigt arrangement. Virkelig god og afslappet stemning med masser af nørder og knapt så mange "jeg drikker kun italiensk vin"-typer. Den gode Kreutzer synes, at der manglede et katalog over producenterne. Jeg er til dels enig, men på den anden side tvinger det folk til bare at være umiddelbare og gå i dialog med producenten - i stedet for blot at kigge på pris og pege på flasker. Og så har Kreutzer vist lige lært ordet "hipsters".

Vinenes kvalitet var meget forskellige. Fra meget skidt til frydefuld. Og det er vel en del af naturvinsglæden. Uforudsigeligheden. Naturens kræfter frem for wine-makerens manipulerende tryllekasse (som nok er lavet af ny eg!). I naturvinen er friskhed og umiddelbar drikkeglæde i højsædet, og det kan ingen være kede af.

Det var sgu fedt. Vinbønderne var cool og glade for at tale om deres vine. Og selvom jeg har fået nok af Chenin-druen for de næste par dage, så var det fedt at gå så grundigt ombord i naturvinen. Fejlbehæftet eller ej.

---

Les Pichaux 2011, Domaine Nöella Morantin

Klassisk hvid naturvin (Sauvignon Blanc) med maling og gæret frugt i næsen. Det er weird og sprælsk, men her også i en nogenlunde kontrolleret udgave.

I munden er Les Pichaux super smooth med en flot syre bagest i munden. Der er også noget maling i smagen, men det er ikke dominerende og vinen  er elegant og med masser af personlighed. Skarpt. 89 point.

Vi smagte også hendes Chez Charles 2010, som vi ganske klodset i forhold til 11'eren.

Agnès et Rene Mosse

Vi smagte tre vine herfra, og to af dem havde en forholdsvis vanvittig syre. De var ikke interessante. Det var den tredje vin til gengæld. Jeg tror, den hed Cote d'Jour (har ikke årgang), men jeg ved, at den havde super elegance med lidt underspillet røgtoner. Herligt.


Cremant de Loire, Chateau de Passavant

Et helt skørt bekendtskab. Der var nærmest skumfest a la Lloret de Mar i min mund. Helt tætte bobler, der mest mindede mig om cider. Fin syre, men ikke super skarpt.

60%chenin, 20% chardonnay, 20 % cabernet franc.

Cuvée Montchenin 2010 

Mindede mig virkelig meget om Riesling fra Alsace i både næse og mund. Især noter af grapefrugt gav mig associationer til Riesling. Men det var vist også, hvad der var at sige om denne her.

Anjou Blanc 2010

En enkeltmarksvin med masser af (naturlig) maling og æble i næsen. Ret tung i munden og næsten rødvinsagtig. En lidt klodset vin, men også et sjovt møde.

Rosé de Loire

Af vinbonden omtalt som en ikke særlig sofistikeret vin, der kan bruges til det mest. En slags roséens schweizerkniv. Og det var ikke særlig komplekst eller sofistikeret. Men hvis man skal drikke vin inden 12 - og det skal man jo nogle gange -, så ville den her vin være et super valg. Helt enkel og med en flot bitterhed. Super læskende lækkerhed. 88 enkle point.

Lavet på to udgaver af Grolleau.

En hvidvin, Henri Milan

Av, av, av. Det var ikke særlig godt, det her. Helt skør lugt af svømmehal. Både klor og sauna. I munden var det amoksurt og bittert. Én stor fejl i flydende form.

Juste Ciel 2010, La Petite Baigneuse

En vin lavet på en for mig ganske ukendt drue, nemlig Grenache Gris. Men det var fucking godt. En af aftenens højdepunkter på den hvide front. Super friskhed i næsen - og selvfølgelig med noter af maling. I munden var der hamrende svedige noter af mælk. En underspilet vin, som alligevel fremstår absurd cool. 91 point.

Yamag, Olivier Cousin

En super sjov karakter, hr. Cousin. Og kun fransktalende, selvfølgelig. Hans gamay er fyldig, lidt sød og smager for meget af Dr. Pepper. Det bliver sgu lidt fladt. 84 point.

Pur Bretton

En super skarp Cabernet Franc, som Vinsvin-folket har råbt herlighedsord om tidligere. Næsen var denne gang lidt mindre ekspressiv, end jeg huskede det. Men i munden var det den velkendte frydefulde smag af grøn peber. Fantastisk mundfornemmelse og tørhed. Skynd dig dog at købe den her. 92 point.

Sauvignonasse 2010, Simcic

Jeg tror måske, at jeg har smagt den hos Terroiristen før. Og det var godt dengang, og det er godt nu. Super fed, men også mineralsk. Ret svulstig i munden og kan næsten minde om en rødvin. Det er rundt og rart uden at blive kedeligt.

Paolo Bea

Vi smagte to vine fra den gode Paolo. Helt håbløst. Han skænkede os en rød med en del alder, og den havde givet op på livet for laaang tid siden. Vi forstod slet ikke, hvorfor han skænkede den. En skør oplevelse.

Pinot Noir, Bressan

Generelt nogle meget svulstige vine (lige som wine-makeren!), som sidst på smagningen var en stor befrielse. Pinot Noir'en var nærmest Cabernet Franc-agtig grøn i sit udtryk.

Ego

En virkelig fed blanding af Schioppettino og Cabernet Franc. I mine let slørede erindringer var det hamrende skarpt. Og det skal jeg sgu snart smage igen - med friskere smagsløg og hjerne. Måske det er lidt overgjort, måske er det vidunderligt.

---

Prøv nu noget naturvin. Måske er det helt skørt og skidt. Men det er sjovt, og det udvider din horisont - og det kan være amokskarpt. Folk var sikkert også lidt skeptiske over for automobilet og lysstofrør i begyndelsen. Køb det her:

Rosforth & Rosforth
WineWise
Petillant

2 comments:

VinKreutzer.dk said...

Jep, "hipster" er mit nye ord. Herligt at se et relativt ung og moderne publikum til smagning, det burde flere fra den traditionelle/støvede danske vinbranche have set.
Fed gennemgang, men helt enig er vi nok ikke. Jeg har stadig svært ved at finde det positive i ustabile vine, der smager dårligt. Her er jeg måske lidt gammeldags indrettet. Surt at du ikke fik smagt Champagne fra Georges Laval - det var klart dagens oplevelse for mig.

Hyg dig

Tue said...

Det er sgu svedigt, at dit ordforråd vokser, Frederik. Hehe. Og ja, virkelig ærgerligt, at jeg ikke fik smagt din topscorer. Det kunne ha' været sjovt at sammenligne vurderinger. Jeg har faktisk aldrig været nogen stor Champagne-elsker. Måske den kunne ha' lavet om på det.

Vi ses nok til noget vin snart.

Tue

Post a Comment

Du er meget velkommen til at kommentere på dette indlæg. Også hvis du er vred, men helst hvis du ler.