Napa

Hvis man skal sammenligne Napa-området – og i særdeleshed de store parallelle veje Silverado Trail og Highway 29 – må det blive Strøget. Et storkapitalistisk mekka for japanere, købelystne turister og rige amerikanere, der kun siger ”that’s really nice.”. Det kan selvfølgelig lyde lidt harskt, og så slemt er det heller ikke, for dette "vinsupermarked" er også en rigtig stor oplevelse for vinnørder. Jeg synes fx, at det var ret sjovt at besøge Robert Mondavi Winery, selvom det om noget er en pengefikseret turistfælde og fyldt med folk, der ikke ejer en selvstændig tanke om eller blot minimal interesse for vin.

Men selvfølgelig skal man på en tur i Napa besøge de store og kendte vingårde i Napa. Mondavi, Clos du Val og Grgich Hills fx. Lige så selvfølgeligt som man skal se Tivoli, Rundetårn og Strøget, når man besøger København. De store og turistlokkende gårde er om nogen en del af den californiske vinhistorie – ikke mindst vingårdene fra Paris-smagningen -, og det skal respekteres. Men når man har besøgt 6-7stykker og smagt deres (ofte egetræsdominerede) vine, så er det også med at komme væk i en fart og rette fokus på små producenter og vin med personlighed.

Jeg nåede for få af de små producenter. Tiden var ikke til det, og som førstegangsbesøgende kunne jeg ikke dy mig for at få munden fuld af vinene fra de verdenskendte producenter. Det fortryder jeg ikke, men jeg ville vælge nogle andre vingårde næste gang. Man traver heller ikke op ad Rundetårn anden gang man er i København.

Dog vil jeg slå et slag for en virkelig lille producent, som dog på ingen måde ser lille ud, når man kommer ind i det meget mondæne tasting room. Aplha Omega hedder stedet. Fy for satan, det er god vin, der i modsætning til sine naboer (og genboer som er Mondavi) laver fantastisk vin med super skarp balance mellem syre, frugt og fad. Det er et must for vinnørder, hvor du også slipper for de værste vinturister. At vi så fik en rundvisning af Henrik Poulsen (assistant winemaker) med dertilhørende fadprøver og prøvesmagning af den allerede udsolgte men endnu ikke flaskede Era, gør selvfølgelig ikke min oplevelse mindre eller dårligere. Men deres standardvine – som er ganske dyre og langt over Napa-standard -, var også helt fantastiske. Det må du prøve.

Flere indlæg kommer snart.

1 comments:

Nanna Wang Carlsen said...

Deler dit syn på Napa Valley langt hen ad vejen. Man har ikke oplevet det californiske vinland, hvis man ikke har oplevet Napa Valley. Men omvendt får man et helt forkert indtryk af det californiske vinland, hvis man kun har oplevet Napa Valley.

Jeg elsker følelsen af historiens vingesus, når jeg kører op ad St. Helena Hwy forbi de gamle koryfæer, som foruden Mondavi også tæller Beaulieu, Rubicon, Berringer, Krug, Freemark Abbey, Dominus, Opus One osv. Og så har Napa Valley (byerne Yountville og St. Helena i særdeleshed) nogle af landets bedste restauranter, herunder Thomas Kellers French Laundry.

Har i øvrigt lige besøgt Henrik og Alpha Omega - small world ;)

I'm staying tuned!
Nanna

Post a Comment

Du er meget velkommen til at kommentere på dette indlæg. Også hvis du er vred, men helst hvis du ler.