Anmeldelse: Garmendia 2004

En af mine gode venner - og et medlem af vinklubben -, fortalte forleden i rosende vendinger om en spansk vin, han havde købt i Superbest. Men ikke blot smagte den godt, den var også ganske billig, lød beretningen på. I hvert fald når den er på tilbud. Så koster den nemlig blot 150 kroner for tre flasker i Superbest på Enghavevej. Og det passer jo perfekt ind i det koncept, som bloggen egentlig startede med at være: God vin til menneskepenge i menneskeforretninger. At det hele så endte det med at blive lidt nørdet og nogenlunde højpandet, ja, det er alle mulige faktorers skyld/fortjeneste.


Producent: Bodegas Garmendia
Navn: Tinto Envejecido
Årgang: 2004
Druesort: Tempranillo + Graciano
Alkohol: 14%
Lagring: 12-16 måneder på fransk og amerikansk eg
Område: Ribera del Duero
Pris: 150 kroner for tre

Farve: Ret mørk og som altid ikke specielt interessant at vurdere.

Duft: Man fornemmer med det samme træet, som også giver vinen en kraftfuld dosis vanilje. Nogle ville mene, at det var vulgært og alt for meget - et slags gemmested for en ellers kedelig vin -, men de samme mennesker elsker sikkert også sur fransk vin og Sasha Dupont. Jeg kan sgu virkelig godt li' den voluminøse og vel også ret spanske stil. Det stikker i en klar retning. Det er voldsomt og sødt, men det er jo et bevist valg fra ønologens side. Og dermed er det vel også fint håndværk!? I alle tilfælde giver det da kun mening at bruge træets egenskaber til at lave en markant vin af noget måske kedeligt druemateriale. Nå, men derudover er der masser af brombær i næsen. Det er alt sammen ganske labert.

Smag: Vinen har overraskende meget syre. Hvilket måske er lidt weird i forhold til den sødmefulde næse, men samtidig er det også ganske behageligt og friskt. Vaniljen fra træet, som jeg fandt i næsen, er svært om ikke umuligt at genfinde. I stedet er der sure kirsebær på den gode måde, lidt brændte noter og en smooth og lidt bitter eftersmag, som lever sit liv ganske længe efter, vinen er sunket. Vinen har også en lille smule tannin, hvilket giver et skønt og ganske subtilt bid i kinderne. Det er sgu ret snedigt skruet sammen, synes jeg.

Smagen er altså ikke super kompleks. Og måske heller ikke super sofistikeret. Spørgsmålet er så, om det nogensinde har været meningen, og om man derfor overhovedet behøver at lade det indgå i en vurdering. Det er hverdagsvin med noget [umpf] i sig. Det er helt sikkert også en crowd pleaser for langt de fleste vindrikkere, og det er også en af de mest indlysende grunde til at elske spanske vine. Bundniveauet er bare 900 gange højere end i Frankrig og til dels Italien, når vi snakker billige vine. Hvor man i de to andre lande kan sælge vin blot ved at nævne Bordeaux eller Barolo, så har Ribera del Duero-navnet sgu ikke særlig meget sexiness. Men det har indholdet til gengæld rigtig ofte.

Bedømmelse: Til blot 50 kroner er denne vin et godt gammeldags Schnäppchen. Godt nok stemmer næsen ikke helt overens med syren i smagen, men både næse og smag er hver for sig meget interessante og labre. Hvis du får Søren Frank til middag, så skal du formentlig nok købe noget mere surt (og servere alt ved 16 grader), men hvis du får et menneske med et bare nogenlunde afslappet/normalt forhold til fransk vin på besøg, kan du sagtens byde dem på Garmendia 2004. De vil med garanti kunne li' det. Derfor giver jeg den spanske lømmel 87 point. Det er ikke stor kunst, det prøver ikke at være stor kunst, det har bare et markant udtryk, en voldsom næse og en ukompliceret god smag. Sådan skal hverdagsvin sgu smage!

PS. At Søren Frank giver La Grande Cuvée 2008 fra Dourthe fem ud af seks stjerne er fucking vanvittigt og latterligt frankofilt i min optik. Vi smagte på vinen i Bordeaux-programmet, og en af Rasmus' kommentarer til den var: "Den er måske ikke decideret sjasket, men den er heller ikke det modsatte!". Hans web-tv er dog stadig cool nok - omend en anelse (= meget) højtideligt. Smiler Søren Frank nogensinde?

4 comments:

Kristian said...

De havde den desværre ikke i den lokale SuperBest i Aarhus - men håber der kommer flere af den type original school indlæg.

Anonymous said...

Nu snakken går på Superbest og spansk vin, så har jeg lige smagt ugens "vinkælder" tilbud, en Venta del Puerto nº 12 Selección Especial 2007 fra Valencia i en stor og meget tung sort flaske! Jeg kan helt sikkert anbefalde den, godt køb til prisen synes jeg. Min kæreste synes den minder om den tidligere omtalte "vega" du smagte på Panzon..
Vil benytte lejligheden til at rose din fantastiske site, jeg er fan:-)
Kh
Alex

Anonymous said...

Er ganske enig i din betragtning en fremragende vin til billig penge.

Det er suverænt en af de vine hvor man får mest for en 50er når den er på bud.

Masser af vanilje, masser af smag (kirsebær & cigar) og en dejlig rund eftersmag, som ikke bare slutter fladt.

Jeg syntes faktisk du er fedtet med de 87 point.

Mvh.
Jeppe.

Anonymous said...

Hej alle
det er mit firma, Nordic Wine, som importerede Garmendia 2004. Og jeg læser med glæde jeres flotte kommentarer. Jeg har i mellemtiden fundet en ny "Garmendia" fra Toro lavet af Vinaguarena. Ligeledes en Crianza 2004 -nu 100% Tempranillo og 12 mdr. fadlagring. Kan købes i en række Superbest butikker, LIC Århus, Herlev & Ålborg. Pris nedsat fra 100 til ca 50-60 kr. pr. fl. Vina Magna Crianza 2004 fra Dominio Basconcillos (Ribera del Duero) kan ligeledes varmt anbefales nu hvor i er glade for denne stil - og ikke mindst pris vs kvalitet! Fælles for disse vine er at producenterne mangler penge som i læser i aviserne - så meget at flere ikke har råd til at plukke druer! Find Vina Magna og Ribera del Duero vine fra Bodegas Solorca Samme steder som før nævnt inkl. Løvbjerg's butikker i Jylland.
- og hold øje med nyheder fra Alicante, Bierzo & Priorat (Gran Clos)
God smagning
Anders

Post a Comment

Du er meget velkommen til at kommentere på dette indlæg. Også hvis du er vred, men helst hvis du ler.