Min første Parker-vin

Robert Parker er den mest betydningsfulde vinanmelder i verden. Ja, måske er han egentlig det mest betydningsfulde menneske i vinverdenen generelt. Og man så være uening i hans berømte og forsimplende 100 point-skala, og man kan sætte spørgsmålstegn ved hans (lidt for) tætte relation til folk som Michel Rolland, som for øvrigt virker som verdens mest usympatiske menneske i filmen Mondovino. En virkelig fin film for øvrigt.

The 2001 Tirant is indeed a special wine!


Men man kan ikke være uenig i, at de vine, der får gode anmeldelser af Robert Parker bliver helt vildt hypede og dermed helt vildt svære at få fat i - både økonomisk og fysisk. Tal i nærheden af 100 er uden tvivl det bedste markedsføringsredskab, når det handler om vin. Og det er lidt weird, for det er sgu de færreste der ved, om deres smagspræferencer i vin passer til Robert Parkers. Hans præferencer i forhold til frisurer og passende antal hunde i sit hjem deler jeg i hvert fald ikke med ham. Jeg ved blot, jeg selv blev helt og aldeles skrigende glad, da jeg fik denne vin. Og det gjorde jeg først og fremmest, fordi den har fået hele 98 point af hr. Parker. Uh, hva'?

Det er en 2001'er fra Priorat lavet på 30% Grenache, 25% Cariñena, 25% Cabernet Sauvignon, 10% Syrah og 10% Merlot. Og Robert-drengen siger dette om vinen:

Inky/purple-colored to the rim, it boasts a spectacular bouquet of blueberries, blackberries, and the region’s classic crushed stone minerality. This full-throttle yet remarkably elegant 2001 possesses tremendous intensity and texture as well as layers of flavor, but comes across as not over the top, overripe, or overly heavy. The 60-second finish reveals more noticeable tannin than the other cuvees. Give it 1-2 years of cellaring and drink it over the following 10-15. The 2001 Tirant is indeed a special wine. Jordi Rotllan Torra was one of the pioneers of Priorat having founded this small estate in 1984, long before this now fashionable wine region
became world renowned.


Derudover så er vinen håndnummereret, hvilket bare er sejt (og et helt utroligt kedeligt stykke arbejde at udføre). Du kan købe den hos Estwine.

Nu er problemet så, hvornår man finder en passende lejlighed til at drikke sådan en aftapning af ren anmelderrost herlighed?! Måske gør man det aldrig, men det betyder ikke, at den ikke skal drikkes. For selvom det er virkelig sjovt og sejt at have en rigtig Parker-vin stående i sin vinkælder, så er det forhåbentlig en langt større oplevelse rent faktisk at smage på den. Og på den måde kan jeg jo også finde ud af, om Robert og jeg deler vinsmag. Så mon ikke flasken bliver åbnet i starten af det nye år - sammen med Drud'erne og helt urimelige høje forventninger til den fermenterede druemost.


Så stor tak til Tegnefestival og Jannik, som jeg var så heldig at få (=bestille!) flasken af. I får sgu 98 point af mig!

0 comments:

Post a Comment

Du er meget velkommen til at kommentere på dette indlæg. Også hvis du er vred, men helst hvis du ler.