Bolgheri

Så er Roskilde Festival '10 overstået. Det blev til ferskenvin, flere slags kirsebærvin og formentlig også noget billig papvin, og det var en fest - måske mere for fuldskaben end smagsløgene, dog.

Min krop har nu brug for salat, hvile og meget lidt alkohol, så derfor kommer der formentlig ikke en smagning de næste par dage. I stedet kan jeg dog fortælle om to ting i dag, en nyindkøbt vin og en film om vin.

Min nyindkøbte vin er en Greppicante fra Azienda I Greppi, som er ejet af Viticcio, der også har lavet min senest indkøbte Chianti Classico. I Greppi ligger som Viticcio også i Toscana - i dette tilfælde syd for Livorno. Der er dog en klar forskel på de to vine. Greppicante er nemlig ikke lavet ud fra italienske principper eller med Sangiovese-druen. Den er lavet efter franske principper - nærmere betegnet Bordeaux – og på Cabernet Sauvignon, Merlot og Cabernet Franc.

Det er faktisk fra Bolgheri, at de første "supertoscanere" kom, nemlig vinen Sassacaia. Og vinlex.dk skriver dette om området:

Det hele begyndte med Tenuta San Guido. For mere end 60 år siden blev 1 ha. tilplantet med Cabernet Sauvignon, selvom Sangiovese ville have været et mere naturligt valg. Indtil 1968 blev vinen konsumeret privat, men fra det år besluttede man sig for også at sælge den. Ejeren var gift ind i Antinori familien, som i sig selv er en italiensk vininstitution. En dygtig ønolog blev tilkaldt indenfor familien. Hans opgave var at lave den første vin, som fik navnet Sassicaia. Vinen blev år for år forbedret indtil den i 1978 gav genlyd i hele den etablerede vinverden. I en blindsmagning i London 1978, slog Sassicaia årgang 1972 alle sine konkurrenter, inklusive topvine fra Bordeaux. En sådan begivenhed går ikke ubemærket hen, den kan næsten måle sig med den legendariske Parisersmagning. Herefter var kimen lagt til begrebet Supertoscanere. Normalt bliver Supertoscanske vine deklassificeret som IGT vin, men lige præcis Sassicaia har fået særstatus og må sælges sin vin som Bolgheri DOC.

Her er der altså nogle guldkorn, hvis man virkelig vil blære sig overfor sine venner. Nu kan man fnyse af Chianti og Brunello og den slags skodvine. For det er jo faktisk i Bolgheri, at noget af den bedste vin i Italien (og verden!) bliver lavet. Og jeg satser stærkt på, at min Greppicante overbeviser mig, selvom den nok kræver et par år mere i vinkælderen.

0 comments:

Post a Comment

Du er meget velkommen til at kommentere på dette indlæg. Også hvis du er vred, men helst hvis du ler.