Overfladisk områdelektion: Chianti


Jeg er ikke nogen stor historienørd, så derfor gider jeg ikke jeg ikke skrive om etruskere og begivenheder fra 1398. Men du kan læse om det her, din freak. I stedet vil jeg give en ganske kort beskrivelse af, hvad Chianti-området står for.

Chianti blev defineret i 1716 og bestod af områderne tæt på byerne Gaiole, Castellina og Radda. I 1932 blev området udvidet og opdelt i otte områder.


  • Classico, som ligger i midten af Toscana og bl.a. indeholder det oprindelige Chianti-område.
  • Colli Arrenti, som er området omkring Arezzo, hvor filmen La Vita é Bella er optaget, hvilket er en meget lidt vin-agtig information.
  • Colli Fiorentini, som er området omkring Firenze.
  • Colline Pisane, der ligger ved Pisa, hvor til du kan flyve ganske billigt med flere lavprisflyselskaber.
  • Colli Senesi, der har Siena som hovedby.
  • Montalbano, der ligger op mod Pistoia.
  • Rùfina, som ligger nordøst for Firenze omkring byen af samme navn, og som ofte bliver betegnet som det bedste vinområde af de otte.
  • Montespertoli, som ligger 20 km sydvest for Firenze

Tidligere blev Chianti blandet op med hvidvin for at øge produktionen, hvilket – sammen med den stråindpakkede tykke flaske kaldet "fiasco"(!) – var ved at ødelægge vinens omdømme. Måske var det en slags italiensk Liebfraumilch? Nå, men hvidvinstilføjelsen aftog dog i 70’erne, og i dag skal Chianti-vine indeholde mindst 80% Sangiovese. Chianti kan også indeholde mindre mængder Canaiolo, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah og hvidvinsdruen Trebbiano.

Chianti-vine skal fadlagre fra 3-9 måneder afhængtigt af område, mens Riserva får hele 38 måneder på eg. Chianti Superiore skal opfylde en række strenge krav i forhold til lavere udbytte, højere alkoholindhold og indhold af tørstof. Dog må Chianti fra Classico-området ikke bruge Superiore-begrebet.

Smag: Fordi al Chianti indeholder mindt 80% - og nogle gange 100% - sangiovese, så får du lige en kort beskrivelse af dens smagskarakteristika.Den traditionelle toscanske sangiovese er krydret og har en smag af bitre kirsebær og blomme. Den har som regel noter af eg, og ved lang fadlagring kan vinen få en læderagtig og dyrisk smag.

0 comments:

Post a Comment

Du er meget velkommen til at kommentere på dette indlæg. Også hvis du er vred, men helst hvis du ler.