Gæstelærer Niels om: Chianti

Jeg har spurgt kloge Niels fra denne blog, om han også vil være klog på min blog. Det har Niels sagt ja til, og derfor får du lige en hurtig kloghedslektion i, hvordan du køber en god Chianti:

Stilvariation: Når det gælder vinene fra Chianti, skal man først og fremmest være opmærksom på den ekstreme forskel i stil og kvalitet. Hele Chianti-zonen er klassificeret som DOCG, som er den højeste kategori indenfor italiensk vin. Det kan dog kun et fåtal af vinene fra området leve op til, og de fleste mener, at det var en fejl, at man ikke forbeholdt DOCG-klassifikationen til Chianti Classico og måske en eller flere af de andre navngivne subzoner, hvoraf Chianti Rufina er på niveau med Classico. Så man skal virkelig være opmærksom og tage det som en udfordring at finde frem til de gode Chianti'er.

Et generelt råd kan være udelukkende at holde sig til Chianti Classico-zonen, hvor de bedste vine kommer fra. Men selv her er forskellen enorm. Vinene kan variere fra lette, stållagrede og friske hverdagsvine til store, fadlagrede og koncentrerede vine, som kan/skal henlægges i årevis. Der er nok ingen anden udvej end at prøve sig frem og selv lære sine favoritter at kende. Googl (Tue siger: et brand i imperativ! Sådan Niels!) evt. producenten, og kig på vinens specifikationer eller anmeldelser for at få en fornemmelse af, hvad det er for en vin.

Producenter: Der er mange rigtigt gode producenter i Chianti Classico og vinene holder generelt et godt forhold mellem pris og kvalitet. Med riservaer fra topproducenter kan man få ekstremt gode vine, som i gode årgange kan holde i rigtigt mange år, og som uden problemer kan måle sig med gode Brunelloer. Det giver ikke mening at nævne alle gode producenter, men et par af mine favoritter er Felsina, Fonterutoli og Il Molino di Crace. På supermarkedsniveau kan man i Dansk Supermarked få San Felices udmærkede vine, fra den helt lette Classico til den flotte, seriøse enkeltmarksriserva Poggio Rosso.

Årgange: I 00'erne er indtil videre 2006, 2004 og 2001 rigtigt store årgange. 2002 skal undgås helt og med 2003 skal man passe på, fordi det er en ekstremt varm årgang. 2005 er heller ikke god, men fordi den er presset ind mellem 04 og 06, kan man være heldig at gøre nogle gode køb fra topproducenterne. Det bedste er at prøve sig frem, hvilket jo heller ikke er den værste opgave at stille sig selv.

- Niels fra Piu Rosso

0 comments:

Post a Comment

Du er meget velkommen til at kommentere på dette indlæg. Også hvis du er vred, men helst hvis du ler.